Meer isolatiepremies voor energiebesparende renovaties uitbetaald in 2015

Als we de cijfers mogen geloven, is de Belg weer volop aan het renoveren en dan vooral met het oog op energie. De uitbetaalde energiepremies stegen fors in het eerste kwartaal van 2015 waarbij vooral de premies voor dakisolatie populair bleken. 2015 is dan ook het uitgelezen moment om te renoveren. Er staan immers weer hervormingen op de agenda…

Stijging energiebesparende renovaties en isolatiepremies

In 2014 daalden de aanvragen voor premies voor dak-, vloer, spouwmuur- en andere isolatie. Het aantal premies nam in 2014 sterk af en bovendien werd er stevig gesnoeid in de overgebleven premies. De REG-premies van de netbeheerders blijven echter populair en zorgen nu voor de forse stijging in zowel het aantal aanvragen als het totale uitbetaalde bedrag. Naast isolatiepremies zijn er ook premies voor een zonneboiler, een warmtepomp en het energieprestatiepeil.

Het volledige overzicht van energiebesparende premies in 2015 kan je raadplegen op de website van Eandis.

Recupereer tot 30 % op je isolatiekosten

Naast de REG-premies geniet je ook van een belastingvermindering voor dakisolatie. Zo kan je tot 30% belastingvermindering krijgen voor investeringen in dakisolatie of zoldervloerisolatie die in 2014 of 2015 gemaakt werden. Zoals iedere premie of belastingvermindering moet je ook hier rekening houden met enkele voorwaarden:

 • Het moet gaan om een gebouw, of een gedeelte van een gebouw, met een woonfunctie (eengezinswoning, appartement, studio).
 • Uw woning moet minimaal 5 jaar in gebruik zijn als woning bij de start van de werken.
 • De dakisolatie moet worden geplaatst door een aannemer.
 • De aannemer moet een aantal gegevens op de factuur (of in bijlage) (externe website) vermelden.
 • Het isolatiemateriaal moet een warmteweerstand (Rd-waarde) hebben van minstens 2,5 m²K/W (vierkante meter Kelvin per Watt). Het aantal centimeter isolatiemateriaal dat nodig is om een bepaalde Rd-waarde te halen, is afhankelijk van het type materiaal dat gebruikt wordt.
 • De belastingvermindering voor dakisolatie 2015 bedraagt maximaal 3.050 euro per woning

In combinatie met de REG-premies kan je zo dus aardig wat voordeel doen. Bovendien zorgen de investeringen ervoor dat je op termijn fors bespaart op je energieverbruik én –factuur.

Krap bij kas? Kies voor de nieuwe energielening van 2015

2015 is hét jaar om te verbouwen en te investeren in energiebesparing. We raden je dan ook om renovaties niet uit te stellen tot volgend jaar. Zoals eerder gezegd wilt de overheid de premies hervormen en vereenvoudigen waardoor je in 2016 mogelijk geen aanspraak meer kan maken op bepaalde premies. Ook zou het maximumbedrag voor bepaalde premies of belastingverminderingen (sterk) kunnen dalen.

Nu investeren is dus de boodschap. Wie momenteel niet over een renovatiebudget beschikt, kan ook een beroep doen op de Vlaamse overheid. De energielening die in 2015 geïntroduceerd werd, maakt het mogelijk om tot 10.000 euro te lenen voor werken waarmee je energie zal besparen in je woning. Ook aan de energielening werden enkele voorwaarden aan gekoppeld:

 • Het ontleende bedrag moet terugbetaald worden over een periode van 5 jaar.
 • De intrest bedraagt 2%. Voor kwetsbare groepen is de lening echter renteloos:
  • personen die recht hebben op een verhoogde tegemoetkoming van het ziekenfonds (klevertje eindigt op 1);
  • personen met een jaarlijks bruto gezinsinkomen lager dan 16.965,47 euro, verhoogd met 3.140,77 euro per gezinslid dat niet de aanvrager is (inkomensgrenzen op 1 september 2013);
  • personen die in schuldbemiddeling zitten en die hun verwarmingsfactuur niet kunnen betalen;
  • personen die het OCMW begeleidt omdat ze de facturen voor gas en elektriciteit niet kunnen betalen;
  • eigenaars die hun woning verhuren via een SVK (sociaal verhuurkantoor) aan mensen uit deze doelgroep.
 • Je kan enkel een energielening aanvragen bij een Lokale Entiteit in je gemeente. Ontdek hier of er een Lokale Entiteit is in jouw gemeente
Bron: Vlaamse overheid & Energiesparen.be
24/04/2015

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?