Is uw woonlening te duur? Kies voor een herfinanciering van je lening

Rentevoeten. Het zal je misschien niet meteen iets zeggen maar de laatste maanden zijn de rentevoeten van woonleningen in dalende lijn. Wat dat voor jou betekent? Een mogelijke herfinanciering waar u heel wat mee kan besparen.

Ruim een kwart heeft een te dure woonlening

Het Nieuwsblad ging samen met Spaargids.be en Immotheker op onderzoek en analyseerde de resultaten van diverse berekeningen. Via de website van Immotheker kan je snel berekenen of een herfinanciering voor jou voordeel oplevert. Maar liefst 27% van de mensen die zo’n berekening deden, zouden 4.000 tot zelfs 20.000 euro kunnen besparen met een herfinanciering.

Veel hangt er natuurlijk vanaf wat voor lening u hebt afgesloten en vooral ook wanneer. Met een variabele lening zit je (bijna) altijd goed omdat je rentevoet dan de markt volgt. Zakt de rentevoet? Dan doe je dus een goede zaak. Bij een lening met vaste rentevoet over een bepaalde termijn is het echter een ander verhaal. Zo bedraagt de rentevoet van woonleningen met vaste rentevoet die tussen 2006 en 2009 afgesloten werden, ruim 5%. En ook wie tussen 2009 en 2010 een lening afsloot, betaalt daarop rente aan 3% of meer. Net voor die mensen zou een herfinanciering dus zeer rendabel kunnen zijn.

Nog een extra voordeel: de looptijd van je lening kan in vele gevallen verkort worden via een herfinanciering. En ook dat zorgt weer voor een mooie besparing.

Een herfinanciering van uw lening?

Dan moet je met enkele zaken rekening houden. Zo kost een herfinanciering je wel degelijk geld. Daarom moet je er zeker van zijn dat de winst die je met een herfinanciering maakt, voldoende groot is.

In eerste plaats dien je drie maanden interest betalen op het resterende kapitaal als wederbeleggingsvergoeding. Verander je ook van bank? Dan moet je ook twee maal langs de notaris: om je hypotheek te laten schrappen en om ze opnieuw in te schrijven. Kostenplaatje? Enkele duizenden euro’s. Je herfinanciering moet je dus minstens 10.000 euro opleveren om er profijt op te doen. Volgens John Romain van Immotheker is het al interessant van zodra je 1% winst kan maken.

Bron: Het Nieuwsblad
12/08/2014

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?