Is een online openbare verkoop toegestaan?

Is een online openbare verkoop toegestaan?
Sinds november 2012 is het mogelijk om online veilingen te organiseren, waarbij online geboden kan worden op vastgoed vanaf een startprijs.

Eenmaal, andermaal, verkocht?

De veilingsite eenmaal-andermaal.be zet vastgoed gedurende dertig dagen te koop aan een minimumprijs. Kandidaat-kopers kunnen op een afgesproken tijdstip bieden op de woning. De vastgoedmakelaar brengt de hoogst biedende koper in contact met de verkoper. Vervolgens kunnen beide partijen onderhandelen over de verkoopsvoorwaarden en een compromis ondertekenen. De biedingen die online worden uitgebracht zijn echter niet bindend.

Rechtszaak rond de online openbare verkoop

Sites die deze verkoopstechnieken hanteren werden door notarissen voor de rechtbank gesleept, maar de notarissen kregen geen gelijk van justitie, omdat het hier niet gaat om een echte openbare verkoop. BIV-voorzitter Luc Mahon vindt de online veilingen zelfs een “mooie aanvulling op de openbare verkopen die een bijkomende mogelijkheid biedt om vastgoed op de markt te brengen”.

Notaclick.be, officiële veilingsite van de notarissen

Dit platform voor online vastgoedveilingen mag je echter niet verwarren met het online platform om vastgoed te verkopen Notacklick.be, dat vorig jaar werd opgericht door de notarissen om een openbare verkoop online te laten verlopen. Hier zijn de biedingen wel bindend. Breng je een bod uit, dan kan je het later niet meer intrekken. Voor je een bod mag uitbrengen op de site, zal de notaris echter wel nagaan of je meerderjarig en bekwaam bent. Via dit systeem zijn ondertussen reeds 400 panden van eigenaar veranderd.  

Meer artikels over Actua