Interview met Alain Gilles, designer van het jaar 2012 (2)

Interview met Alain Gilles, designer van het jaar 2012 (2)
Op Interieur 2012 sprak Homeproved met Alain Gille, die verkozen is tot designer van het jaar 2012. Op een dag besloot hij zijn kantoorbaan in te ruilen voor een boeiende carrière in de design wereld, en dat heeft zo zijn vruchten afgeworpen! Tijdens het interview vertelt Alain Gilles ons over de projecten waar hij momenteel aan werkt, en deelt zijn visie over Belgisch design met ons.

Een functioneel en echt duurzaam design

Homeproved: Wat is je startpunt als je iets creëert? Alain Gilles: "Wat voor mij belangrijk is, is de mensen te doen dromen. Als je ergens zin in krijgt, dan droom je ervan. Je hebt niet veel nodig om de mensen te doen dromen, je moet niet rijk zijn om te kunnen dromen. Daarna wil ik ver gaan in die droom, maar ik wil niet inleveren op de functionaliteit. Daar ligt de grens. Neem bijvoorbeeld de 'Grote Tafel', onze best-seller. Het is grafisch een beetje een gek beeld, maar dat betekent niet dat je er niet aan kan zitten. Je kan je voeten er zonder problemen onder kwijt en de bovenkant is gebruiksvriendelijk een aangenaam om aan te raken." Homeproved: Je probeert ethiek en esthetiek te combineren in je creaties. Wat is jou visie over duurzaam design? Alain Gilles: "Je vraag doet me denken aan een conferentie over eco design die ik enkele dagen geleden gaf in Mechelen. Ik ben begonnen met te zeggen: 'Ik begrijp niet waarom jullie mij hier hebben uitgenodigd, ik hou niet eens van ecologisch design. Het is lelijk design, dat de mensen kopen omdat ze denken dat ze daar goed mee doen, terwijl ze er geen plezier aan beleven!'. Ik wil geen ecologisch design leveren omdat het goed is, ik wil eerst en vooral goed design afleveren. Dat is voor mij duurzaam design: de meest bekende designers staan bekend omdat hun objecten lang meegingen, door de keuze van duurzame materialen en duurzame vorm. Als je duurzame materialen kan kiezen, zoals bijvoorbeeld bij de 'translation amrchair', die 100% recycleerbaar is, denk ik dat dat beter is. Maar ik stel de vorm altijd voorop." Homeproved: Merk je bepaalde trends op in de design wereld? Alain Gilles: "Ja, ik merk bepaalde trends op. Je moet je als designer altijd bewust zijn van die trends. Vandaag de dag zien we dat design wordt geïnspireerd door technologie, en we zien een terugkeer naar houten materialen. Het is moeilijk voorspellen welke richting we uit gaan, en niet alle landen gebruiken dezelfde referenties. Wat betreft het Belgisch design, was het in de jaren '80 noodzakelijk om aan te tonen dat we in staat waren om iets te doen aan het ongebreidelde design van de jaren '70. Dit werd gedaan met de terugkeer van het minimalisme. Vandaag is dat geen trend meer. Het minimalisme is een basis, maar we proberen terug leven te brengen in het design. Homeproved: Als je het Belgische design in drie woorden moet omschrijven, welke woorden zijn dat dan? Als ik het Belgische design in drie woorden moet omschrijven, dan zijn dat gevarieerd, dicht bij de materialen en eerlijk. Zonder op te scheppen, maar ook zonder in het minimalisme te vallen. Maar daar bestaat een mooi woord voor: het simplexity. Simpel, maar complex. Het is te zeggen, je ziet verschillende dingen in één product, maar het geheel blijft simpel."

Publieke ruimten als inspiratiebron

Homeproved: Waar haal jij je inspiratie vandaan? Alain Gilles: "Ik ben altijd gefascineerd geweest door publieke ruimten. De "Grill" bijvoorbeeld, is een vorm die je in de metro terug vindt. En dan, op een bepaald moment, is het zoals twee elektronen die met elkaar botsen. Dan zeg ik: 'daar kan ik iets mee doen!'. Maar ik haal men inspiratie soms ook uit bepaalde discussies, zoals het geval was bij de Busy Space collectie. Je stelt een probleem vast in een bepaalde werkruimte, je discussieert er even over en meteen weet je wat je eraan kan doen. Ik probeer hen dan de beste oplossing te bieden." Ik denk dat het vooral belangrijk is om altijd open te staan om je te laten inspireren. Anders hadden een aantal van mijn creaties nooit het daglicht gezien. Bijvoorbeeld mijn zonnelamp, die is echt per toeval gemaakt. We zochten toen naar een oplossing om iedereen in de wereld toegang tot licht te geven, en zo is het idee ontstaan." [gallery include="28549, 28557, 28556, 28555, 28553, 28552, 28551, 28550"]