Interview: leven in een design woning

Dirk T. (59) studeerde filosofie en werkt voor het onderwijs. Sinds enkele jaren woont hij in een karaktervolle design woning uit de jaren ’30 in Deurne, in de buurt van het Rivierenhof.

Dit schitterende pand leent zich uitstekend tot zijn hobby: design meubelen, boeken en mooie voorwerpen verzamelen.

“Creëren is mijn levensstijl”

De liefde voor schoonheid, kunst & design

Homeproved: Vanwaar jouw voorliefde voor design?

Dirk T.: “Dat hangt nauw samen met mijn passie voor literatuur, kunst, film maken en lekker koken. Ik hou ervan om met artistieke dingen bezig te zijn. Creëren is een beetje mijn levensstijl. Dus als je dan in een nieuw huis gaat wonen, wil je dat ook op een bepaalde manier inrichten. Je wil jezelf omringen met objecten die je leuk of mooi vindt.”

Homeproved: Wanneer zijn objecten mooi voor jou?

Dirk T.: “Dat is meteen een moeilijke filosofische vraag. Je kan dat niet definiëren, het is altijd afhankelijk van de context. Ik vind iets mooi, leuk of goed in een bepaalde context. Mooi is ook wanneer dingen harmonisch met elkaar samengaan. Soms moet je dingen ook leren appreciëren.”

Design woning: where art deco meets Italian design…

Homeproved: Wat is kenmerkend voor de inrichting van deze woning?

Dirk T.: “Dit jaren ’30 huis in Engelse cottage stijl bestaat uit een oud gedeelte en een lichte, glazen aanbouw uit de jaren ’90. Die mix tussen oud en nieuw is heel belangrijk en trekt zich ook door in de interieurvormgeving. Ik houd erg veel van art deco voorwerpen uit de jaren ‘30, gemengd met moderne objecten en Italiaans design.

Homeproved: Hoe komt deze mix precies tot uiting in deze woonkamer?

Dirk T.: “Je ziet het in de vorm van de woonkamer. De overgang van het oudste tot het nieuwste deel belichaamt als het ware een reis door de tijd. Vooraan is er een retro hoekje, met een oud, barok kastmeubel van mijn vader waar ik geen afstand van kan nemen, een donkere koperen luster, bibliotheekkasten vol boeken, een donkerpaars tapijt en twee comfortabele oude zetels, ook van mijn ouders. Ik wilde hier eerst een felgekleurde design stoel van de Japanse designer Toshiyuki plaatsen, maar uiteindelijk heb ik toch gekozen om het rustig te houden. Met succes, want dit is een ruimte waar iedereen graag zit.”

 

“In de middenruimte staat een houten art deco eettafel van Frank Lloyd Wright, gecombineerd met een oranjekleurige luster in art deco stijl, een krullende rode kandelaar van Driade Kosmo en etsen van een bevriende kunstenaar. Die laatste wil ik in de herfst nog vervangen door zelfgemaakte detailfoto’s van de gevel van het huis.”

“De zithoek in de moderne en lichte achterbouw is door de grote raampartijen rechtstreeks aan de tuin gekoppeld. Hier staan enkele strakkere design meubels zoals de LC2 van Le Corbusier, de lounge chair van Eames, een witte lederen sofa van Brühl, een sobere glazen salontafel van Le Corbusier en een glazen design luster met fantasie elementen. Maar als je eens goed in de houten boekenkast kijkt, zie je hier ook allerhande antieke en etnische curiosa opduiken, zoals een klein Chinees vaasje uit de 18de eeuw, oude aanstekers en horloges, een antieke rammelaar en beeldjes uit Afrika of Kreta. Maar alles is nog niet af, het geheel moet nog groeien.”

Zoom op design

Homeproved: Wat is jouw favoriet designobject in huis?

Dirk T.: “In het oudere deel van de woonkamer staat de eettafel ‘Allen’ van Frank Lloyd Wright, uit de collectie van Cassina. Ik houd van de mooie kleur van het kersenhout. Het is een stukje art deco, speciaal voor deze ruimte gekozen. Rond de tafel staan twee typische Frank Lloyd Wright stoelen en nog vier hedendaagse, zwarte design stoelen. Een tweede pronkstuk is de Zweedse Kosta Boda vaas die midden op de schouwmantel in de zithoek staat. Ik vond de vaas vorig jaar tijdens een bezoek aan Malmö. Deze oranje siervaas is heel aanwezig in de ruimte, maar ze staat daar helemaal op haar plaats! Tenslotte was ook de witte lederen zetel met verstelbare arm- en rugleuningen een heel bewuste keuze. Het kleine Duitse design label Brühl kaapte met deze ‘Sunrise 3’ sofa onlangs nog een design prijs weg. Die Duitse soberheid biedt tegenwicht aan de art deco en de antieke stukken.”

Homeproved: Wat is jouw laatste nieuwe design stuk?

Dirk T.: “Bij toeval vond ik de rode ‘Tenochtitlan’ kandelaar van het Italiaanse merk Driade Kosmo. Die komt uitstekend tot zijn recht bij het abstract schilderij.”

Homeproved: Hoe verloopt de zoektocht naar mooie objecten?

Dirk T.: “Ik ga steeds samen met mijn partner op zoek naar nieuwe stukken. Carine kan ook erg genieten van mooie voorwerpen en ik moet toegeven dat zij een belangrijke impact heeft op mijn keuzes. Het is constant rondkijken, wikken en wegen.”

Homeproved: Welk stuk zou je nog heel graag in jouw woning zien?

Dirk T.: “Ik ben nog op zoek naar een schilderij om tegen de muur achter de witte design sofa te hangen. Het moet liefde op het eerste zicht zijn, maar vroeg of laat kom ik het juiste werk nog wel tegen!”

 

 

14/05/2012

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?