Interieur & Afwerking | Raamdecoratie

Ramen zijn een belangrijk onderdeel in je huis. Samen met wanden en vloeren vormt raamdecoratie de basis van je interieur en bepalen ze de sfeer. Je hebt zelf een invloed op de uitstraling en lichtinval van een raam. Wij tonen je hoe…

Soorten raamdecoratie

Door nieuwe ontwikkelingen en technieken blijft raamdecoratie vernieuwen. De vernieuwde technieken maken de keuze niet gemakkelijker: er zijn tegenwoordig namelijk duizenden mogelijkheden. We zetten de voornaamste en meest voorkomende raamdecoratie op een rij.

Gordijnrails of roedes

Meest voorkomend zijn nog steeds de gordijnrails of roedes in combinatie met glasgordijnen of een lichtdoorlatend vouwgordijn. De kleur en vorm van je roede en je gordijnen bepaal je aan de hand van je interieur. Baseer je op het schilderwerk, kleur van je vloer en losse elementen zoals meubels om de kleur en stijl te bepalen. Zijn deze factoren eerder klassiek? Kies dan voor ook voor een klassieker gordijn. Heb je een lichte vloer? Kies dan voor een warm getint gordijn. Bij een donkere vloer kies je beter voor een witte tint.

Siergordijnen

Steeds vaker kiest men er voor om siergordijnen op te hangen. Deze moeten niet dicht, maar fleuren je interieur op. Ze dienen dus eerder als (raam)decoratie. Wanneer je gordijnen kiest die van de vloer tot het plafond gaan, lijkt de ruimte hoger. Lange lijnen en grote vlakken laten de kamer dus optisch groter lijken.

Paneelgordijnen

Paneelgordijnen of Japanse panelen zijn vergelijkbaar met verticale lamellen, maar dan een bredere versie. Ze komen dus ook best tot zijn recht bij grote, brede ramen. De paneelgordijnen creëren een moderne look doordat ze geen plooien hebben en bestaan uit een strak afgewerkte stof. De paneelgordijnen worden ook gebruikt om op een eigentijdse manier een ruimte in twee te delen.

Plisségordijnen

Dit is een van de nieuwste technieken op vlak van raamdecoratie. De plisségordijnen zijn gemakkelijk te vergelijken met vouwgordijnen. Een zigzagvorm dat bestaat uit een honingraatstof: 2 lagen stof geplisseerd tegen elkaar gemaakt. Het handige aan deze gordijnen is dat de onderlat en bovenlat afzonderlijk van elkaar te bedienen zijn. Dit laat toe een gordijn aan te bieden voor bijzondere  raamvormen.  Een ander voordeel van het plisségordijn is dat ze isolerend werkt dankzij de honingraadstructuur.

Lamellen

Er bestaan verschillende soorten lamellen. We onderscheiden hierbij horizontale en verticale lamellen. Beiden worden ze gebruikt in het interieur. Al geven verticale lamellen eerder een kantoorgevoel, staan ze toch beeldig bij grote lange ramen. Toch kiest men nog het meest voor horizontale lamellen, dit door het handige optreksysteem.

Raamstickers en raamfolie

Een andere mogelijkheid is om raamfolie of –stickers op je ruit te kleven. Deze kunnen een louter decoratieve functie hebben. Maar de raamstickers kunnen ook als schemering dienen of je privacy verzekeren. Met een matte raamsticker hou je pottenkijkers, bijvoorbeeld je buren, met hun neus uit je interieur. Houdt er wel rekening mee dat je zelf ook niet naar buiten kan kijken!

11/03/2013

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?