Impact van BTW-verhoging op de bouwsector

De begroting moet gemaakt worden en dat zorgt voor geruzie in de regering. Terwijl de socialisten resoluut neen zeggen tijdens een eenmalig overslaan van de automatische loonindexering, willen de liberalen niet horen van een verhoging van het btw-tarief van 21 naar 22%. Komt er een verhoging van het btw-tarief? Welke impact heeft dit op de bouwsector?

Asociale maatregel?

Het voorstel om het hoogste BTW-tarief van 21 naar 22% te verhogen, terwijl het laagste tarief van 6 naar 5,5 % verlaagd wordt, oogst heel wat tegenwind. Heel wat partijen en organisaties vinden de btw-verhoging asociaal omdat ze vooral de lagere inkomens zou treffen. Niet waar, zegt professor Gert Peersman in zijn artikel in de Tijd van 14 november.

Het effect van de BTW-verhoging op de bouwsector

De Confederatie Bouw zegt op basis van studies van het Federaal Planbureau dat de verhoogde BTW de bouwsector hard zou treffen. Vooral de impact op investeringen in nieuwbouwwoningen zou groot zijn. Er wordt gesproken over een daling van 2,25% na zeven jaar. Als je daarbij bedenkt dat de bouw het hart van de Belgische economie vormt, dan kunnen we concluderen dat het belangrijk is om de crisis in de bouwsector onder controle te houden. Bovendien hebben BTW-verlagingen in het verleden reeds bewezen dat ze een doeltreffend middel zijn om werkgelegenheid te stimuleren, zwartwerk tegen te gaan en de inkomsten van de staat te verhogen, dat schrijft het weekblad Knack.

 

15/11/2012

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?