Huurprijs berekenen met de huurschatter

Controleren of de huurprijs die je betaalt of ontvangt fair is kan voortaan via huurschatter.be. De Vlaamse regering lanceerde deze website om de huurmarkt transparanter te maken.

Wat is de huurschatter?

De huurschatter is een website van de Vlaamse overheid. Huurders en verhuurders berekenen hier op een objectieve manier een eerlijke marktprijs voor de woning. De toepassing biedt huurder en verhuurder een houvast in het bepalen van de huurprijs. Op basis van objectieve parameters geeft de huurschatter de geschatte waarde van een woning weer.

Hoe werkt de huurschatter?

De huurprijs wordt bepaald door de ligging en individuele kenmerken van een woning. Deze kenmerken gaan van de grootte tot de voorzieningen die aanwezig zijn. De huurder of verhuurder vult op de website deze gegevens in. Heb je alle gegevens ingevuld? De huurschatter geeft een prijsvork waarbinnen de maandelijkse huur moet liggen. Dit is een objectieve inschatting van de marktprijs van de woning.

Huurprijs berekenen: de voordelen

Deze huurschatter biedt niet enkel voordelen voor de huurder maar ook voor de verhuurder. Verhuurders kunnen de simulator gebruiken wanneer het niet duidelijk is welke prijs ze moeten aanrekenen. De huurder krijgt een beeld van de huurwaarde van de woning. Deze gegevens kan hij bijvoorbeeld gebruiken om te onderhandelen met de verhuurder.

Het gaat natuurlijk wel om een geschatte waarde. De huurschatter kan nooit voldoende rekening houden met alle nuances die meespelen in de prijsbepaling. De prijsschatting is dan ook louter informatief en op geen enkele manier bindend.

17/04/2013

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?