Huizen in Spanje: tijd voor koopjes?

Dat de verkoop van huizen in Spanje erg getroffen is door de economische crisis, dat is oud nieuws. Ook in 2012 blijven de prijzen dalen…

Huizen in Spanje: sterkste prijsdaling sinds 2008

De prijzen van de Spaanse woningen storten in. Als we de statistieken van het eerste kwartaal van 2012 vergelijken met die van 2011, dan zien we de prijzen voor huizen en appartementen 12,6% lager liggen dan vorig jaar. Dat is de sterkste prijsdaling ooit gemeten door INE, het Spaanse statistische bureau dat sinds 2008 onderzoek doet naar de vastgoedmarkt. Als we het eerste kwartaal van 2012 vergelijken met het laatste kwartaal van 2011, dan bedraagt de prijsdaling 5%. De vastgoedbubbel vormt het hart van de economische problemen in Spanje, dat hard werd geraakt door de kredietcrisis en te kampen heeft met een stijgende werkloosheid.

Het hoofd van Idealista.com, de grootste vastgoedsite van Spanje, verwacht dat die negatieve trend nog zal aanhouden de komende maanden, want vastgoedeigenaars hebben maar één optie: hun prijzen laten zakken als ze hun vastgoed in Spanje willen verkopen.

Maatregelen van de regering

De Spaanse regering van premier Rajoy probeert maatregelen te nemen om de vastgoedcrisis te kenteren. Zo wil de regering dat de bankensector zich beschermt tegen verliezen op woonkredieten en vastgoedbeleggingen. Spanje heeft ook reeds noodhulp gevraagd aan Europa.

Koopjes op de Spaanse vastgoedmarkt

De Spaanse huizenmarkt staat onder druk en beleggers wachten af hoe de Spaanse obligatie- en aandelenmarkt verder zal evolueren. Een neerwaartse trend kan een voorbode zijn voor nog lagere huizenprijzen, zoals we in Griekenland hebben gezien. Toch een lichtpuntje: lage prijzen en sterke prijsdalingen, dat betekent ook dat het interessant is om een tweede verblijf te kopen onder de Spaanse zon!

30/07/2012

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?

Vragen en opmerkingen

JB
johnny bleijenberg

of de huizenmarkt aldaar aan het ”instorten” is valt te bezien , daar waar eigenaren mekaar overtroffen met de vraagprijzen ( referentiekader ?) en waar we een prijsstijging zien sinds 1996 van ruim 600 % . Kortom , enige relativering is op zijn plaats.