Hoe wordt prijs bouwgrond bepaald?

De prijzen van bouwgrond in België zijn de laatste jaren zienderogen gestegen. Tijdens de laatste 20 jaar zijn ze zelfs verzesvoudigd en sinds 2005 verdubbeld. De oorzaken? Een aanzienlijke verhoging van de vraag naar vastgoed en bouwgrond die almaar schaarser wordt. Maar welke andere factoren beïnvloeden de prijs van bouwgrond?

Prijs bouwgrond varieert per gewest

Volgens de FOD Financiën betaalden we in 2005 gemiddeld 71,28 euro per vierkante meter in België. In het laatste kwartaal van 2012 bedroeg de prijs 108,29 euro. Maar de prijs van bouwgrond is niet in alle gewesten dezelfde. In Wallonië bereikte de prijs eind 2012 52,18 euro per vierkante meter en in Vlaanderen 168,09 euro. In Brussel lag hij aanzienlijk hoger en liep hij op tot 695,56 euro.

Invloed van de ligging

Behalve het gewest heeft ook de ligging een grote invloed op de prijs van bouwgrond. Een grond met veel licht en naar het zuiden georiënteerd zal bijvoorbeeld meer kosten dan een bouwgrond met een minder voordelige ligging. De omliggende omgeving is ook van belang. Zo is de nabijheid van stedelijke gebieden, verkeersassen, scholen en winkelcentra een niet te onderschatte factor.

Eigenschappen bouwgrond

De fysieke eigenschappen van de bouwgrond spelen ook een doorslaggevende rol. De vorm, de oppervlakte en de afmetingen zijn cruciaal voor de prijs van bouwgrond. Rechthoekige bouwterreinen zijn bijvoorbeeld populairder en logischerwijs ook duurder. Een bouwgrond met een helling kost dan weer minder omdat de funderingswerken duurder uitvallen.

Prijs bouwgrond: Belastingen en notariskosten

Net zoals bij het kopen van vastgoed, moet je ook belastingen en notariskosten betalen wanneer je een bouwgrond koopt. In Wallonië en Brussel bedragen de registratiekosten 12,5% van de prijs, terwijl dat in Vlaanderen 10% is. Daarbij moet je nog het ereloon van de notaris rekenen (ongeveer 1% van de aankoopprijs) en de kosten voor de notariële akte (tussen 700 en 1.100 euro).

22/03/2013

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?