Hoe woont Obama? Binnenkijken in The White House

Nu Obama in het land is, kunnen wij even een kijkje nemen in zijn “witte huis”. In The White House vinden we naast de publieke ruimtes ook een volledig privé-vertrek en het zijn die kamers die Michelle Obama samen met interieurontwerper Michael S. Smith onder handen nam.

Naast inspiratie bezorgen we jullie zo enkele tips om je interieur een make-over te geven geïnspireerd door het interieur van het Witte Huis!

Kunst als essentieel onderdeel van het interieurontwerp

Kunst staat centraal in iedere ruimte. De Obama’s kozen zelf verschillende kunstwerken uit collecties van Amerikaanse musea die nu dus op uitleenbasis in het Witte Huis hangen. Naast traditionele werken die verwijzen naar de rijke Amerikaanse geschiedenis, hebben de Obama’s een duidelijke voorkeur voor moderne kunstwerken zoals het schilderij “I think maybe I’ll…” van Edward Rusch.

Naast schilderijen zien we ook aardewerk van de Native Americans, een buste van Martin Luther King alsook een ingekaderde kopie van het programma van de March on Washington die door Martin Luther King georganiseerd werd in 1963.

Herinrichting van The Oval Office

Het interieur van de privé-trekken blijft, zoals de naam het zegt, een goedbewaard geheim. Hier en daar lekten al wel enkele foto’s uit maar een volledige blik achter de schermen krijgen we (voorlopig) niet.

Wat we wel mogen zien, is de herinrichting van The Oval Office. Iedere president die z’n intrek neemt in het Witte Huis, verwerkt zijn eigen smaak en persoonlijke touch in het belangrijkste kantoor ter wereld. Ook Obama nam The Oval Office onder handen en maakte er een smaakvol en bescheiden geheel van.

Volgende zaken werden aangepakt:

  • Nieuwe  en hergestoffeerde meubels, nieuwe verf en muurbekleding met een moderne look & moderne materialen
  • Een nieuw kleurenschema met beige, crème, taupe en aardekleuren
  • Een nieuw tapijt met in het midden het presidentiële zegel
  • Het nieuwe tapijt met de kleuren crème, blauw en beige werd gemaakt van 25% gerecycleerde wol. Rond het presidentiële zegel zijn verschillende citaten geborduurd van o.a. Martin Luther King en presidenten als John F. Kennedy, Theodore Roosevelt en Abraham Lincoln
  • De muurbekleding in The Oval Office is handgemaakt en de verf die gebruikt werd, is van Amerikaanse makelij
  • Het kleurenschema toont verschillende tinten maar het zijn vooral de aardetinten in combinatie met blauwe en gouden accenten die voor een smaakvol geheel zorgen
  • Een collectie van familiefoto’s aan het bureau

Daarnaast zijn er ook enkele zaken die behouden werden:

  • Aan de haard en de bekende bureau dat uit hout van een Brits oorlogschip gesneden is, werd niet geraakt
  • Ook diverse schilderijen van Lincoln & Washington werden behouden evenals de antieke staande klok

Hieronder kan je nog even de voor- en nafoto bekijken van The Oval Office van George W. Bush en van Obama:

Interieurinspiratie vanuit het Witte Huis

Als we de foto’s van het interieur bekijken, zien we enkele interessante elementen die we kunnen gebruiken en lessen die we kunnen leren voor ons eigen interieur.

In het Witte Huis vind je verschillende ruimtes met een bepaald thema zoals de Red, Green en Blue Room. Zoals de namen al verklappen, heeft iedere ruimte een bijpassend kleurenschema. Een volledige ruimte in het groen? Het klinkt een beetje wansmakelijk maar de ontwerpers van het Witte Huis hebben er toch een geslaagd geheel van gemaakt:

Goud voor een gesofisticeerde look

Goud is zowat de rode draad doorheen het ontwerp van de ruimtes. De kleur geeft iedere ruimte een gesofisticeerde uitstraling en voegt een snuifje luxe toe. Overdrijf echter niet want dit zorgt voor een kitscherige look. Laat goud terugkomen in patronen op je sierkussens, de gordijnen of het tapijt. Daarnaast kan je de kleur ook nog laten terugkomen in een lamp, een kandelaar of de kader van een schilderij.

Statige meubels en decoratie in een imposant interieur

De meubels zorgen samen met de elegante decoratie en woonaccessoires voor een indrukwekkend interieur. Statige armstoelen en een antieke divan, rijkelijk versierd met handgesneden ornamenten, worden gecombineerd met vintage decoratie en elegante verlichting.

Een antieke kroonluchter zorgt voor een beeldig resultaat in een ruimte met hoge plafonds. De lampen op de (bijzet)tafels zorgen voor extra sfeer.

Een betaalbare make-over in Witte Huisstijl

Een make-over in Witte Huis stijl hoeft bovendien niet duur te zijn! Op zoekertjessites vind je immers heel wat zaken terug zoals kroonluchters, antieke divans, kandelaars, enzovoort die je voor een fractie van de verkoopprijs kan kopen.

Let op: een geslaagde mix vinden van meubelen, decoratie en woonaccessoires is niet evident. Het op elkaar afstemmen van de verschillende interieurelementen zorgt ervoor dat je van jouw huis een thuis kan maken. Ga dus op zoek naar meubelen, decoratie, materialen, kleuren, enzovoort die bij elkaar passen en elkaar aanvullen.

Foto’s: J. Scott Applewhite, AP – USA Today / Reuters / White House / Susan Walsh AP – Time

26/03/2014

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?