Hoe schrijf je een goede review? 7 tips voor een waardevolle beoordeling

Hoe schrijf je een goede review? 7 tips voor een waardevolle beoordeling

Je kent vast de talloze e-mails die je ontvangt na een etentje in een restaurant, de aankoop van een nieuwe smartphone of een levering via een postbedrijf. “Bent u tevreden van onze service? Laat het ons weten!” Voor jou een kleine moeite, voor een bedrijf een enorme hulp. Met deze 7 tips wordt het schrijven van een beoordeling een fluitje van een cent.

Jouw ervaring telt

Baseer je enkel op je eigen ervaring. Enkel daar heeft je vakman iets aan. Ga je ervaringen van anderen vermengen met jouw mening, of ‘heb je van horen zeggen dat’, dan wordt het een boeltje. Jij weet het best wat jij vindt of vond van iemands werk.

Speel geen verstoppertje

Wat we daarmee bedoelen? Maak je identiteit bekend en schrijf niet anoniem. Dat wil niet zeggen dat je al je gegevens moet meegeven. Je voornaam is al voldoende. Stel dat je niet zo positief bent over de samenwerking, kan je vakman achterhalen wie je bent en wat er is misgelopen. Niets zo jammer als negatieve commentaar van X of een lovende reactie van Anoniem, waar je niet mee aan de slag kan.

review schrijven verstoppertje

Eerlijk duurt het langst

Plaats geen onjuiste, bedrieglijke, frauduleuze of onrechtmatige informatie. Met andere woorden: spreek de waarheid. Die komt hoe dan ook aan het licht. Moest je toch verkeerde informatie delen, dan kan Homeproved jouw beoordeling verwijderen omdat die in strijd is met het beoordelingsbeleid.

Hier vloekt men niet

Gebruik geen beledigende, discriminerende en aanstootgevende inhoud.

Boos of ontevreden zijn mag, en is zelfs heel normaal. Bevind je je in zo’n situatie? Kom dan eerst tot rust voor je een beoordeling schrijft. In the heat of the moment ben je in staat dingen te zeggen waar je achteraf spijt van krijgt.

Neem geen valse start…

… En reageer niet op een oudere beoordeling. Met de beoordeling van een ander heb jij niets te maken. Jouw vakman is hoogst waarschijnlijk al aan de slag gegaan met die feedback. Heb jij een mening? Dan schrijf je zelf een beoordeling.

eerlijke start

Half werk? No way!

Wees zo volledig en accuraat mogelijk. Een beoordeling die enkel zegt ‘Ontevreden’ of ‘Super service’ is veel minder waard dan een beoordeling die specifiek beschrijft wat er aan de hand was of wat er net wel prima in orde was. Let wel op met details, want te is nooit goed, alleen in tevreden ;-).

De finishing touch

Nalezen

Write, read, re-read, repeat!

Lees je beoordeling na voor je ze post of verzendt. Een beoordeling bewerken kan, maar beter meteen goed! Wil je nog iets toevoegen of iets anders verwoorden, dan is dit jouw moment!

Dt-fouten? Niet in jouw beoordeling

Niet iedereen is een taalvirtuoos – ieder zijn talent -, maar dt-fouten en anders blunders vermijd je liefst zoveel mogelijk. Geen letterheld? Vraag raad aan iemand in de buurt.

schrijffouten

Tip: Je kan ook je beoordeling copy-pasten naar Word en daar de spellingscorrector even aanzetten.

Draai de rollen om

Een laatste raad voor je op ‘beoordeling publiceren’ klikt: draai de rollen eens om. In het geval van een positieve beoordeling stel je jezelf de vraag: Zou ik blij zijn met deze beoordeling? Wanneer je een eerder negatieve reactie achterliet, stel je jezelf de vraag: Is de kritiek redelijk en opbouwend en kan mijn vakman hiermee aan de slag? Zo ja, publiceren maar! Zo nee, check bovenstaande tips!

Meer artikels over Actua