Hoe moet ik een bod doen op een huis?

Hoe moet ik een bod doen op een huis?
Een bod uitbrengen op een huis of een appartement is geen futiliteit! Vanaf het moment dat je een bod doet, kan je niet meer terug. Of je nu koper of verkoper bent, Homeproved geeft enkele nuttige tips en achtergrondinformatie…

Een bod doen… het is niet vrijblijvend

Ga je een woning kopen of een pand verkopen? Of je nu koper of verkoper bent, een bod is niet vrijblijvend. Er ontstaan echter vaak verwarring en misverstanden rond dit onderwerp, en dat is precies waar het schoentje knelt. De meeste mensen denken dat een bod doen vrijblijvend is en dat ze zonder problemen kunnen terugkomen op hun beslissing. Maar dat is niet zo: als de verkoper het bod aanvaardt, is de verkoop gesloten. Dan is er een akkoord bereikt tussen beide partijen en is het niet meer mogelijk om de verkoop te annuleren, tenzij de twee partijen hier gezamenlijk mee akkoord gaan. De verkoop is dus gesloten, ook al werd er nog geen voorschot betaald.

Hoe breng je een bod uit? Enkele tips

  • Het is belangrijk om te informeren hoeveel geld je precies kan lenen, zo weet je ook hoeveel geld je kan investeren. Het zou pijnlijk zijn dat je een lening moet aangaan die je niet kan terugbetalen.
  • Zet jouw bod op papier. Denk goed na en lees het bod aandachtig na voor je het ondertekent.
  • Beperk jouw bod in de tijd. Voeg een vervaldatum toe, zodat de verkoper de kans niet krijgt om de verkoop maanden uit te stellen en jou oneindig lang laat wachten.
  • Je kan ook opschortvoorwaarden opnemen in het bod, zoals het verkrijgen van een woonkrediet bijvoorbeeld.
  • Als je een voorschot betaalt, zorg ervoor dat je deze op een geblokkeerde rekening stort bij een notaris of een immokantoor.
  • Aanvaard nooit een voorstel om een deel van het geld in het zwart te betalen. Je riskeert dan straffen en fiscale boetes en als de verkoop niet doorgaat, kan je jouw geld verliezen.

Bijkomende info rond een bod

Er bestaan nog veel misverstanden rond biedingen op een woning. Om op de meeste vragen te antwoorden geven we extra informatie:
  • Wanneer de verkoper verschillende biedingen ontvangt, mag hij beslissen aan wie hij zijn pand verkoopt, op voorwaarde dat hij zijn akkoord nog niet aan een andere kandidaat heeft gegeven. Als de verkoper dat wil, kan hij dus in principe ook het laagste bod aanvaarden.
  • Wanneer de verkoper het bod nog niet aanvaard heeft, kan de kandidaat-koper dit bod nog intrekken. Maar vanaf het moment dat de verkoper het bod aanvaardt, kan de koper niet meer terug, tenzij met wederzijdse toestemming.
  • Vanaf het moment dat de verkoper een bod aanvaardt, is de verkoop gesloten en kan de verkoper geen andere biedingen meer aanvaarden. Ook geen hoger bod, tenzij de koper van mening verandert en zijn bod wil intrekken.
  • Wanneer de verkoper verschillende biedingen krijgt, mag hij de prijs laten stijgen. Hij moet echter wel opletten dat zijn verkoop geen openbare verkoop wordt, want dit soort verkoop moet door een notaris georganiseerd worden.
Bron: Netto.be en Dajo Hermans, woordvoerder van de makelaarsfederatie BIV.

Meer artikels over Actua