Het energie prestatie certificaat ontrafeld

Het energie prestatie certificaat ontrafeld
België stelt alles in het werk om het energieverbruik van gebouwen te doen dalen. Daarom hebben de drie Belgische regio’s (Vlaanderen, Brussel en Wallonië) de eigenaars van privéwoningen opgelegd om een energie prestatie certificaat (EPC) te laten opmaken bij de verkoop van vastgoed.

Wat is het energie prestatie certificaat?

Het energie prestatie certificaat garandeert de energiekwaliteit van een pand aan elke potentiële koper of huurder. Op die manier kan hij verschillende panden in alle objectiviteit met elkaar vergelijken. Net zoals voor een koelkast, geeft een energieprestatiecertificaat de energieklasse van een woning weer op een schaal gaande van A (zeer energiezuinig) tot G (heel energievretend). Dit certificaat wordt opgesteld door een EPB verslaggever en uitgereikt door de regio en is tien jaar geldig op voorwaarde dat er geen aanpassingen worden gedaan op gebied van energie van het pand. Om de energieprestatie van een gebouw te berekenen baseert de verslaggever zich op de bouwmaterialen, op de verwarmingsinstallatie, de koeling en het warm water en de isolatie van het dak, de ramen en de deuren. Eenmaal het EPC attest is opgemaakt, kan de eigenaar zijn pand te koop of te huur aanbieden en zal hij hierbij verplicht zijn dit certificaat te tonen aan geïnteresseerden. Doet hij dit niet, dan riskeert hij een straf of een administratieve boete. Zoals wel vaker het geval is in België, is de EPB verslaggeving onderworpen aan verschillende regelgevingen in de drie regio’s. Of je dus in Vlaanderen, Brussel of Wallonië woont, informeer bij jouw gemeente naar de gangbare energienormen.

Tip: gebruik energiezuinige toestellen

De energieprestatie van een gebouw wordt deels berekend op de installaties voor verwarming, koeling en warm water. Daarom is het ook noodzakelijk dat deze installaties energiezuinig zijn. Een condensatieketel op aardgas of propaangas is een ideaal voorbeeld van zo’n energiezuinige installatie. Propaangas is een schone energiebron, waardoor dit type verwarmingsketels een lagere CO2 uitstoot heeft dan een vergelijkbare ketel op stookolie. Ideaal zou zijn om deze te gebruiken in combinatie met hernieuwbare energiesystemen, zoals een zonneboiler, zonnepanelen of warmtepompen. Deze systemen kunnen makkelijk met propaangas gecombineerd worden, ze produceren energie en garanderen een aanzienlijke energiebesparing!