Groepsaankoop energie: samen energie kopen, dat loont!

In tijden van energieschaarste en stijgende energieprijzen vormt “samen energie kopen” een dynamisch initiatief. Op die manier kan je een prijzen voor gas en elektriciteit vergelijken en een goedkopere prijs afdwingen. Door je in te schrijven voor een groepsaankoop van energie verlaag je gegarandeerd het bedrag op je volgende energiefactuur!

Wat is ‘groepsaankoop energie’?

Het basisprincipe van een groepsaankoop is samen goederen of diensten – dus in grote hoeveelheid – aankopen en op die manier een scherpere prijs afdwingen dan op de reguliere markt. Bij “samen energie kopen” worden zo veel mogelijk burgers verzameld die samen de markt op gaan om stroom en gas aan te kopen aan voordelige tarieven. Hoe meer kopers samen energie kopen, hoe meer korting je krijgt. Dit maakt de energiemarkt dynamischer en biedt ademruimte aan kwetsbare groepen zoals senioren, kleinverdieners of eenoudergezinnen.

Hoe werkt samen energie kopen?

Om deel te nemen ga je op zoek naar een groepsaankoop of samenaankoop in jouw provincie of gemeente. Als alle inschrijvingen binnen zijn vindt er een veiling plaats. Op deze veiling worden de verschillende energieleveranciers gevraagd om hun laagste prijs voor gas en elektriciteit voor te stellen. De overeenkomst wordt gesloten met de energieleverancier die de laagste prijs biedt. Daarna is het aan jou om te beslissen of je wel of niet van leverancier wilt veranderen. Je bent met andere woorden vrij om op het aanbod in te gaan.

Voordelen van samen energie kopen?

Door zo veel mogelijk mensen samen te brengen, kan er meer druk uitgeoefend worden op de leveranciers. Hoe talrijker je bent, hoe sterker de onderhandelingspositie en hoe groter de kans dat je gas en elektriciteit aan lagere tarieven kan verkrijgen. Het grootste voordeel van samen energie kopen is dus de lagere en betere prijs voor energie. Hoeveel je juist kan besparen, hangt natuurlijk af van het voorstel van de leverancier. Één ding is wel zeker: hoe meer mensen deelnemen aan de groepsaankoop voor energie, hoe voordeliger het tarief zal zijn en hoe meer je kan besparen.

18/07/2013

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?