Gezond wonen dankzij veilige bouwmaterialen

Gezond wonen dankzij veilige bouwmaterialen

Een aangenaam woonklimaat is essentieel voor een goede gezondheid, en het is afhankelijk van vele factoren. Welke bouwmaterialen je gebruikt voor je nieuwbouw, bijvoorbeeld. Want wist je dat sommige bouwmaterialen ongezonder zijn dan andere? Hierop moet je letten als je gezond wil wonen!

Ongezonde stoffen

Al wie ooit bouwde of verbouwde, weet dat er een heleboel stoffen vrijkomen tijdens de werken. En dan bedoelen we niet alleen vuilresten en stofdeeltjes. Ook de bouwmaterialen die je gebruikt, geven bepaalde stoffen vrij – en die zijn niet allemaal zo gezond. Denk maar aan de indringende geur van lijm, verf of vernis: je hoeft geen deskundige zijn om te beseffen dat die materialen chemische stoffen bevatten (de zogenaamde vluchtige organische stoffen) die je maar beter niet inademt. Ze veroorzaken mogelijk irritatie aan de ogen en slijmvliezen.

Bouwen mondmaskerGelukkig bestaan er alternatieven. Als je kiest voor milieuvriendelijke en gezonde bouwmaterialen (let bijvoorbeeld op het CE-label, dat aangeeft of een product voldoet aan de Europese reglementering), ben je al op de goede weg.

De juiste bescherming

Daarnaast is het zaak om jezelf zo goed mogelijk te beschermen tegen schadelijke stoffen, vooral wanneer je zelf de handen uit de mouwen steekt in je nieuwbouw- of renovatieproject.

  • Gebruik een stofmasker en handschoenen bij breekwerken. Voor heel fijne stofdeeltjes bestaan er zelfs speciale maskers.
  • Vermijd het gebruik van lijm.
  • Vermijd het gebruik van verf of vernis met solventen.
  • Pas op met houtvezel- of mdf-platen, want die bevatten vaak formaldehyde.

Ook met isolatiemateriaal is het oppassen geblazen. Vermijd contact met de huid en ventileer de ruimte goed!

Gezond wonen dankzij ventilatieGezond wonen dankzij degelijke ventilatie

Wil je ook op lange termijn gezond blijven wonen? Zorg dan voor gezonde binnenlucht. Dat kan door je woning van natuurlijke of mechanische ventilatie te voorzien. Die is vooral in vochtige ruimtes (zoals de keuken of de badkamer) van tel – niet in het minst om schimmelvorming en andere ongemakken ten gevolge van overtollig vocht te vermijden.

 

28/07/2016

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?