Gezellig dorp in de stad: de wijk Zurenborg

Iedereen rijdt hier met de fiets, is het niet met een bakfiets, dan liefst met een retro koersfiets. Deze wijk is hip en trendy. Restaurants, cafeetjes en koffiebars rijzen als paddenstoelen uit de grond.

Elke zomer weerklinken zuiderse klanken op de Dageraadplaats, het kloppende hart van de wijk en een (speel)tuin voor de vele jonge gezinnen uit de buurt. Dit is een plek die bruist en leeft. Maar bovenal: dit is een wijk met een eigen krant, een school, een buurtleven, een plek waar mensen elkaar kennen. Schrijver Herman De Coninck noemde de wijk in zijn gedicht ‘Thuis’ niet voor niets ‘burenzorg’.

Een dorp in de stad… vol belle époque huizen

De wijk Zurenborg ligt aan de rand van Antwerpen, tussen de Singel, de spoorweg en de Plantin-Moretuslei. De monumentale Cogels-Osylei drukt haar stempel op de wijk met haar veelvoud aan architecturale pareltjes. Je ziet hier niets dan statige herenhuizen met invloeden van de art nouveau en de belle époque. Aan de andere kant van de Draakplaats komen we in het Antwerpse deel van de wijk. Deze buurt is minder groots of indrukwekkend, maar ook hier vinden we gezellige en pastelkleurige burgerwoningen uit het einde van de 19de eeuw met een hoog Notting Hill gehalte. Wat deze wijk zo speciaal maakt is de uitzonderlijk grote verzameling authentieke panden.

Nieuw Zurenborg

Op het terrein tussen de Pretoriastraat, de spoorweg en de Singel staat vandaag nog een oude gasfabriek en een busstelplaats van de Lijn, maar de stad plant hier een gloednieuwe woonwijk van 11 hectare: Nieuw Zurenborg. Dit project wil mensen uit alle lagen van de bevolking aanspreken. Naast koopwoningen, appartementen, buurtwinkels en horeca komen er ook sociale woningen in het complex. Grote blikvanger wordt echter het nieuwe wijkpark, een groene long van vijf hectare bezaaid met speelpleinen.

Strategische ligging

De wijk Zurenborg ligt midden tussen de stations van Berchem en Antwerpen Centraal, op enkele honderden meters van de Antwerpse ring en op amper tien minuten rijd je met de fiets naar het centrum van Antwerpen. Tegelijkertijd is dit een rustige, gezellige en kindvriendelijke buurt.

Een goede ligging en een leuke wijk… een combinatie die leidt tot onbetaalbare vastgoedprijzen? We kunnen ongetwijfeld spreken van een dynamische immobiliënsector in deze buurt, maar er bestaan geen specifieke cijfers van het district Berchem. Er is echter geen enkele indicatie dat de prijzen fundamenteel zouden verschillen van Antwerpen, met een gemiddeld verkoopcijfer van 222.663 euro voor een woonhuis.

13/07/2012

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?