Gentbrugge: van industrie naar duurzaam wonen

Wie Gentbrugge zegt… Zegt oevers van de Schelde. Zegt strategische ligging op het kruispunt van autosnelwegen en treinlijnen. Zegt Jules Ottenstadion en AA Gent. Zegt stad Gent, waarvan Gentbrugge een gemeenteafdeling is. Maar wist je dat Gentbrugge ook ruimte biedt voor heel wat stadsrenovatie projecten?

Strategische ligging & bereikbaarheid

Gentbrugge is een verstedelijkte gemeente in de rand van Gent. Vanop het viaduct van Gent zie je de watertoren liggen, het herkenningspunt van Gentbrugge. Dit viaduct van de E17 loopt midden door het grondgebied van Gentbrugge. Maar deze gemeente is niet enkel vlot per trein of met de wagen te bereiken, ook met tram 22 reis je van het stadscentrum van Gent rechtstreeks naar Gentbrugge. Ook tram 4 rijdt van het St. Pieterssation naar de Gentbrugse volkswijk Moscou. Deze volksbuurt dankt haar bizarre naam aan een Russisch detachement dat in de aanloop naar de Slag van Waterloo (1815) in de toenmalige Veldwijk verbleef. Deze wijk was ook het decor voor de populaire film ‘Aanrijding in Moscou’ uit 2008.

Deze wijk vormde vroeger het decor voor heel wat industrie en fabrieken. Vandaag worden de verouderde sites omgevormd tot groene woongebieden met heel wat recreatiemogelijkheden. Een overzicht van enkele smaakmakende projecten…

Stadsvernieuwingsproject De Porre

Om de wijk Moscou een nieuwe impuls te geven, wil de stad Gent wonen en groen in deze buurt stimuleren. De verlaten fabriekssite van De Porre zal omgevormd worden tot wijkpark voor alle leeftijden, met speelplein, sportveld en petanquebaan. De stoomturbine en koeltoren zullen als herkenningspunten blijven herinneren aan het industriële verleden van de site.

Nieuwe woonzone

Ook een oude loods werd omgebouwd tot wijkcentrum. Buurtbewoners, de plaatselijke jongeren en senioren kunnen de zalen van dit centrum gebruiken. Daarnaast zijn in dit grootschalig project ook de bouw van een nieuwe sportschool, de uitbereiding van het wijkpark en een nieuwe woonzone voorzien.

Van puntfabriek naar bedrijvencentrum

Ook de oude metaalfabriek van spijkers en bouten – de puntfabriek in de volksmond – kreeg een nieuwe bestemming. Kantoren en magazijnen werden het Bedrijvencentrum Regio Gent De Punt, waarin startende en groeiende bedrijven hun intrek namen. Enkele gebouwen werden ook afgebroken en ruimden plaats voor het Arbedpark Noord met recreatieve voorzieningen.

Duurzaam wonen in Den Draad

Het vervuilde gebied waar ooit de draadtrekkerij gevestigd was, werd gesaneerd, zodat hier ruimte vrijkwam voor een duurzaam woonproject Den Draad. Meer dan tachtig passiefwoningen en lage-energiewoningen werden hier opgetrokken.

 

Op zoek naar een leuke woning in de Gentse rand? Dan moet je snel de immozoekertjes bekijken!

15/09/2012

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?