Geld besparen door regenwaterrecuperatie? Zo doe je het!

Geld besparen door regenwaterrecuperatie? Zo doe je het!

Hoe jij jaarlijks enkele honderden (!) euro's bespaart op je energiefactuur en tegelijkertijd ook nog eens je steentje bijdraagt aan het milieu? Dankzij regenwaterrecuperatie, natuurlijk! Door gratis regenwater te gebruiken om je toilet door te trekken, je auto te wassen, je tuin te sproeien... gebruik jij maar half zo veel leidingwater dan normaal. Lees hier hoe jij van alle voordelen van regenwaterrecuperatie profiteert!

Van duur leidingwater naar gratis regenwater

schematische voorstelling regenwaterrecuperatie
Recupereer het regenwater voor allerhande huishoudelijke toepassingen en spaar leidingwater uit!

De gemiddelde Belg gebruikt dagelijks zo'n 110 liter water. Een cijfer waar je gerust even van mag schrikken! Bij het overgrote merendeel van de bevolking (+90%) is al dat water leidingwater. Dat wordt niet alleen schaarser, maar ook duurder. En dat zie je aan het einde van het jaar op je waterfactuur!

Steeds meer mensen kiezen daarom voor regenwaterrecuperatie. Dat is zelfs al verplicht voor nieuwbouwwoningen! Niet moeilijk als je naar alle voordelen kijkt.

Regenwaterrecuperatie = milieuvriendelijk besparen

Besparing op energiefactuur

De eerste besparing zie je uiteraard op je energiefactuur. Door regenwater te recupereren voor je toilet, was en onderhoud, verbruik je tot de helft minder leidingwater. En dat betekent een besparing van meer dan 50% op de rekening! Met die 200 euro per jaar die je overhoudt, doe jij veel leukere dingen.

Besparing op wasmiddel

Maar er is nog een andere manier waarop jij geld uitspaart. Hemelwater is zacht, en wasmiddel werkt het meest doeltreffend in zacht water. Was jij met regenwater, heb je dus minder wasmiddel nodig!

gieter wordt in volle regenwaterput geduwd
Je hebt waarschijnlijk al een regenwaterput die je gebruikt om je planten te wateren. Maar je kunt nog zo veel meer met regenwater!

Goed voor het milieu

Uiteraard is regenwaterrecuperatie ook gewoon milieuvriendelijk. In tegenstelling tot leidingwater, dat kostbare waterzuivering nodig heeft, vang je hemelwater simpelweg op om meteen te gebruiken.

Goed voor jouw toestellen, planten en wasgoed

Regenwater is kalkvrij: jouw toestellen zullen daardoor dus niet aangetast worden en langer meegaan. Ook je planten en wasgoed zullen dan niet ten onder gaan aan kalk. Regenwater is dus the way to go!

Goed tegen overstromingen

Doordat het regenwater wordt opgevangen in reservoirs en grote tanken, loopt er minder water rechtstreeks in de riolering. De riolen raken dan ook minder snel oververzadigd. Gevolg: minder overstromingen!

Gemakkelijke werking

De werking van een regenwaterrecuperatiesysteem is eigenlijk heel eenvoudig.

  1. Het ondergrondse of bovengrondse reservoir van minstens 5.000 liter vangt het regenwater op.
  2. De filters filteren zowel het grof vuil, zoals bladeren, als schadelijke bacteriën uit het water.
  3. Het gefilterde regenwater wordt met behulp van een pomp naar de juiste aftappingen geleid, het vuil sijpelt langs een infiltratievoorziening langzaam in de grond.

Et voilà: jij geniet van regenwaterrecuperatie.

Besparing & subsidies om aankoopprijs terug te verdienen

Schematische voorstelling regenwater in leidingen heel huis
Het water uit het regenwaterrecuperatiesysteem kan naar eender waar in huis geleid worden.

Voor een regenwaterrecuperatiesysteem reken je het best zo'n 4.000 euro, al hangt alles natuurlijk af van het soort en de grootte van de pomp en de filter. De kostprijs verdien je natuurlijk wel terug. Ten eerste door de financiële besparingen die het gevolg zijn van regenwaterrecuperatie. Ten tweede door de mogelijke subsidie die je gemeente jou toekent. Check zeker eens op de premiezoeker of jouw gemeente zo'n premie uitdeelt!

Meer artikels over Actua