Gasbarbecues voor een hemels zomergevoel!

Stel je even voor: een zwoele zomeravond, de geur van gebraden vlees en barbecuekruiden. De gezelligheid van onder vrienden of familie te zijn. Dit is het ultieme zomergevoel! Buiten leven en een buiten koken zijn tegenwoordig zomertrends. Wat is daarbij onmisbaar geworden? Een gasbarbecue!

Voordelen gasbarbecue

Een gasbarbecue heeft heel wat voordelen en troeven:

 • Gasbarbecues werken op gasflessen, gevuld met propaangas, waardoor ze makkelijk van een plek naar een andere kunnen verplaatst worden.
 • Een gasbbq is op een, twee, drie warm. Je hoeft niet meer te wapperen met een stuk karton of sukkelen met een haardroger of aanmaakblokjes wanneer je de barbecue aansteken wil. Je hoeft niet meer te wachten tot de houtskool begint te smeulen. Een simpele druk op de knop volstaat en tien minuutjes later kan je beginnen bakken, grillen en barbecuen. Als je groenten, vis of vlees in huis hebt, kan je in tien minuten beslissen dat je gaat buiten eten. Barbecuen op gas is makkelijk, veilig én lekker!
 • De temperatuur kan je met een barbecue op gas perfect afstellen. Op die manier bak je elk stuk vlees of vis volgens de door jou gewenste cuisson.
 • Dit optimaal bakken zorgt ook voor een maximum behoud van vitaminen. Omdat de dierlijke vetten niet verbranden, is koken op gas bovendien heel wat gezonder.
 • Druipend vet dat vlammen doet uitslaan en het vlees verbrandt? Last van rook of opvliegende assen? Met een gas bbq behoort dit alles tot het verleden!
 • Gasbarbecues creëren minder afval en zijn milieuvriendelijker dan barbecues op houtskool want ze stoten veel minder fijn stof uit.
 • Klaar met bakken? Je draait de gaskraan van de propaanfles dicht en laat de barbecue nog aan staan totdat al het gas in de leidingen is opgebruikt. Gasbarbecues zijn makkelijk schoon te maken. Je hoeft gewoon van tijd tot tijd het bakje waarin het vet wordt opgevangen leeg te maken en de grilplaat af te schrobben met een harde borstel. Je kan de bbq meteen opbergen.
 • Grote gasbarbecues of buitenkeukens zijn vaak uitgerust met zijbranders, zodat je ook kan koken of wokken op de barbecue!

Gasbarbecues: van kleine modellen tot ware buitenkeukens!

Voor elk budget een geschikte gasbarbecue! Je kan jouw bbq op gas of buitenkeuken verwarmen op propaangas. Primagaz heeft verschillende gasbarbecues in de aanbieding, gaande van de kleine draagbare barbecue, de Rubis, tot de statige Patton Outdoor Master. De geschikte gasfles is afhankelijk van het vermogen van jouw gas barbecue. Voor gas barbecues onder de 10 kW volstaan gasflessen van 5 of 6 kg. Voor gas bbqs boven de 10 kW kan je beter opteren voor een gasfles van 10 of 10,5 kg.

Barbecuerecept: zomermarinade

Om jouw zomergerechten wat meer pit te geven, heb je kruiden nodig! Hieronder vind je een eenvoudig en origineel barbecue recept. Deze Provençaalse marinade is ideaal voor rundsvlees of kip. Voor 500 gr vlees:

 • Meng het vlees, de jus en de schil van een citroen in een kom met vijf geplette teentjes look, 5 versnipperde sjalotjes, 3 koffielepels gedroogde lavendelgraantjes, 2 koffielepels Provençaalse kruiden, 3 koffielepels vloeibare honing, 8 soeplepels olijfolie en zout en peper naar smaak.
 • Smeer het vlees in met het mengsel en laat twee tot drie uur in de koelkast marineren.
 • Gril het vlees vervolgens op de barbecue en serveer met een kleine salade van gegrilde groenten.
 • Hou je niet van lavendel, dan kan je extra Provençaalse kruiden toevoegen.
30/03/2012

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?