Freya Van den Bossche pakt sociale woningen aan

Minister van Wonen Freya van den Bossche pakt de sociale woonsector aan, dat staat te lezen op de website van de SP.A. Ze wil het systeem van de sociale woningen rechtvaardiger maken.

Sociale woningen rechtvaardiger

Zo luidt het persbericht op de website van de SP.A: “De sociale woonsector kende nog een aantal absurde situaties. Na overleg met verschillende instanties hebben we deze opgelijst en oplossingen uitgewerkt”, zegt minister van Wonen Freya Van den Bossche. “Zo vereenvoudigen we het systeem om asociale huurders te sanctioneren en maken we het systeem van de wachtlijsten rechtvaardiger.”

“Bij onze evaluatie van de sociale woonsector zijn verschillende absurditeiten boven water gekomen. Zo is gebleken dat bij een scheiding slechts één van beide partners de sociale woning kan behouden en de andere weer helemaal onderaan op de wachtlijst terechtkomt. Dit kan niet, en daar gaan we dan ook iets aan doen”, aldus Van den Bossche. “Beide partners moeten bovenaan de lijst kunnen blijven staan.”

“Maar ook aan de kant van de huurder passen we een aantal dingen aan. Zo was het tot nu zeer moeilijk om een asociale huurder, die bijvoorbeeld zijn vuilnis in de gang liet staan, te sanctioneren. We zorgen ervoor dat dergelijke huurders nu onmiddellijk opdraaien voor bijvoorbeeld de schoonmaakkosten.”

“Tot slot bekijk ik, samen met mijn collega voor Integratie, hoe we anderstalige huurders beter kunnen integreren. Dit kan bijvoorbeeld via een meer praktische focus bij taallessen. Op deze manier verhogen we het sociale contact en zo ook de woonkwaliteit.”

14/02/2012

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?