Food fotografie: zo vereeuwig je je restaurantbezoeken

food fotografie

Het internet wordt overspoeld door afbeeldingen van katten en baby’s, maar ook restaurantbezoeken geven aanleiding tot een massa Facebook- en Instagramfoto’s. En het is niet het interieur van de nieuwste hippe eetzaak dat daarin de hoofdrol speelt, maar wel het eten dat er op de tafel verschijnt. Enkele tips voor food fotografie!Food fotografie

Waarom niet gewoon meteen aanvallen?

Er gaat best wat tijd overheen voor je op restaurant je felbegeerde maal voor je neus krijgt. Je hebt je misschien zoet kunnen houden met wat brood of olijven, maar let’s face it: je hebt razende honger. Waarom zou je dan langer wachten dan die paar seconden die het duurt om ‘Smakelijk’ te zeggen vooraleer je maal met mes en vork te lijf te gaan? Om een food foto te nemen natuurlijk, want …

  • anders krijg je nooit aan vrienden uitgelegd waarom dit echt de lekkerste pasta was die je ooit hebt gegeten
  • zo kun je stiekem een beetje stoefen met hoe goed je bezig bent (dit geldt natuurlijk alleen voor slaatjes of ander gezonds!)
  • soms ben je trots op de bergen eten die je naar binnen werkt, of op de bizarre combinaties waartegen je maag bestand is (sprinkhanen met avocado, om maar iets te zeggen)

Food fotografie

Tips voor de beste food fotografie

Smakelijke maaltijden zien er op foto jammer genoeg niet per definitie smakelijk uit. Bovendien wil je geen tien pogingen doen, want zelfs de prachtigste foto is geen koud eten waard. Enkele tips voor ‘food porn’ op je sociale mediakanalen … Wedden dat zelfs de meest ascetische vrienden aan het kwijlen gaan?

Food fotografie

  • Gebruik geen flits, want dan gaat de inhoud van je bord er meteen koud en onsmakelijk uitzien. Belicht je voedsel op een andere manier (bijvoorbeeld met de smartphone van bereidwillige tafelgenoten) en probeer verschillende belichtingshoeken uit, als je tijd hebt.
  • Pimp je foto (met Instagram), maar overdrijf niet met filters. Die zorgen er algauw voor dat het resultaat onnatuurlijk oogt, en dat is geen goeie zaak als het op etenswaren aankomt. Het is bijvoorbeeld wel een prima idee om de achtergrond wazig te maken, zodat alle aandacht naar je bord gaat.
  • Ruim de tafel een beetje op: het meest fantastische maal kan niet op tegen een verfrommelde servet die in beeld ligt, vuil bestek of een wijnglas met een lippenbalsemafdruk.

Smakelijk!

Food fotografie

 

27/03/2017

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?