Flamingo, een briljant idee van Frédéric Nicolay

Frédéric Nicolay is wereldberoemd in Brussel, want hij opende de bekendste bars van de stad. Eind mei ging zijn nieuwste creatie open: de ‘Flamingo’ in de Brusselse Lakenstraat. Wat is er zo speciaal aan deze bar? Het terras wordt speciaal verlicht door spiegels aangebracht op de gevels aan de overkant.

Duistere wijk

Frédéric Nicolay… hij wordt ook wel de ‘bargoeroe’ van Brussel genoemd. De Halles Saint-Gérycafé Belga of de Potemkine kunnen daarvan getuigen. Deze keer bestloot Nicolay om het licht terug te geven aan de bewoners van de Alhambra-wijk, een ietwat duistere, dubieuze en verwaarloosde wijk die zich uitstrekt van de Lakenstraat tot aan de Handelstraat en bekend staat om de tippelaars. Maar “dat is net wat deze wijk zo interessant maakt”, zegt Frédéric Nicolay ons. “Waarom zou ik naar plekken gaan waar alles al is, terwijl dit soort plaatsen eigenlijk heel mooi is en ligt te wachten om te herleven?”

Spiegels reflecteren het zonlicht

Deze wijk krijgt licht dankzij een uitzondelrijke installatie: op het dak van een nabijgelegen gebouw heeft Nicolay twintig grote spiegels geplaatst die met hun speciale sensoren de hele dag lang het zon vangen en het licht op het terras van het Flamingo café te projecteren.

“Het idee ontstond in twee fases. Eerst zag ik in de Flamingo de weerspiegeling van een open raam. Daarna las ik een artikel in Le Monde over een Italiaanse burgemeester die een soortgelijk systeem had gecreëerd om zijn dorp te verlichten, een dorp dat permanent in de schaduw lag. Ik ben op onderzoek gegaan en zo heb ik de spiegels van Suntech gevonden”, legt Frédéric Nicolay uit.

De Flamingo, een plek niet niet onopgemerkt blijft!

 

Flamingo, Lakenstraat 171-177, 1000 Brussel.

24/07/2012

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?