Facelift van je huis: houten gevelbekleding

Je wil een woning bouwen of kopen met een houten gevelbekleding? Hout heeft heel wat troeven en is uiterst geschikt om je gevel te bekleden. Houten gevelbekleding heeft een natuurlijke uitstraling en gaat meestal perfect samen met het landschap. Bovendien blijven houten façades tegenwoordig heel lang mooi dankzij nieuwe technieken.

Welke houtsoort is geschikt voor mijn gevel?

Spar, grenen, padoek, lariks, merbeau… heel wat houtsoorten zijn geschikt als gevelbekleding. Lokale houtsoorten zoals spar, grenen, rode den en lariks zijn makkelijk te plaatsen, maar ook tropische houtsoorten als iroko, padoek en merbeau worden vaak gebruikt. Het grote voordeel van tropische houtsoorten is dat ze robuuster zijn en minder gevoelig aan schimmelvorming of insecten.

De kleur van jouw houten gevelbekleding is afhankelijk van de houtsoort. Elke houtsoort heeft namelijk een specifieke kleur. De inheemse houtsoorten zijn doorgaans lichter van kleur, terwijl tropisch hout donkerder is. Zonder goed onderhoud, kunnen houten gevels verkleuren en na verloop van tijd een grijsachtige tint aannemen.

Hoe kan ik mijn houten gevelbekleding onderhouden?

Een houten façade vraagt meer onderhoud dan een stenen gevel. Vind je de verkleuring van hout niet erg, dan moet je enkel mos verwijderen, het hout behandelen tegen schimmel en insecten (vooral voor inheemse houtsoorten) en eventueel beschadigde planken vervangen.

Wil je de kleur van het hout graag behouden, dan moet je het hout behandelen met een afwerkingsproduct. De blootstelling van het hout aan slechte weersomstandigheden bepaalt hoe vaak je deze behandeling moet herhalen. In het slechtste geval, moet je deze behandeling jaarlijks herhalen. In het beste geval elke vijf jaar.

10/06/2013

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?