Enquête: kostprijs nieuwbouw in België en Europa

Nergens in Europa worden zoveel huizen gebouwd dan in België, dat bleek uit een onderzoek van Deloitte Real Estate. Wat leren we nog meer over de kostprijs van nieuwbouw in België en de rest van Europa?

Kostprijs nieuwbouw: België versus Europa

Deloitte Real Estate onderzocht de prijzen en kenmerken van nieuwbouwwoningen in verschillende Europese landen. Daarbij werd een vergelijking gemaakt tussen nieuwbouwwoningen in Oostenrijk, Tsjechië, Denemarken, Frankrijk, Duitsland, Hongarije, Italië, Nederland, Polen, Spanje, het V.K. en België. Homeproved mocht het rapport inkijken en zet de meest opvallende conclusies op een rijtje:

  • In België betaal je gemiddeld 2.000 euro per vierkante meter voor een nieuwbouwwoning. Daarmee zitten we op het Europese gemiddelde. Huizen bouwen in Frankrijk, Italië en het Verenigd Koninkrijk is het duurst.
  • Als je het gemiddelde inkomen per inwoner vergelijkt met de gemiddelde kostprijs van een woning van 70 vierkante meter, beschikt België over de goedkoopste woningen, samen met Duitsland en Denemarken.
  • In België werden in 2011 per 1.000 inwoners 4,2 huizen meer gebouwd dan in 2010. Bij de appartementen zien we een stijging van 4 appartementen per 1.000 inwoners. Nergens in Europa worden meer nieuwe huizen gebouwd dan in België. Crisis of geen crisis, de Belg heeft een baksteen in de maag.

Nieuwbouw in Europa, figures & facts

  • Parijs is de duurste hoofdstad van Europa. Je betaalt er gemiddeld 8.000 euro per vierkante meter.
  • In de steden Frankfurt, Hamburg, Parijs en Praag betaal je dubbel zoveel voor een huis dan in de rest van het land.
  • De goedkoopste steden bevinden zich dan weer in Centraal- en Oost-Europa. In Boedapest betaal je gemiddeld 940 euro per vierkante meter nieuwbouw woning.
  • Als we kijken naar de vastgoedontwikkeling tussen 2008 en 2011 kende Spanje de grootste terugval.
  • Denemarken en Frankrijk betaalden de hoogste woonlasten in 2011. Deze liggen respectievelijk 70% en 41% boven het Europese gemiddelde.
  • Frankrijk kende de hoogste prijsstijgingen, gevolgd door Duitsland en Oostenrijk. De grootste prijsdaling werd gemeten in Hongarije (-23,5%) en Spanje (-5,6%).
29/06/2012

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?