Energie besparen: tips voor je verwarmingsinstallatie

Energie besparen: tips voor je verwarmingsinstallatie
Wil je je woning energiezuiniger maken? Met enkele doordachte keuzes voor bepaalde onderdelen van je verwarmingsinstallatie kom je al een heel eind. Deze vier besparingstips helpen je op weg.

Wat verbruikt je verwarmingspomp?

De verwarmingspomp of circulator zorgt voor de watercirculatie in je verwarmingsinstallatie. Het verbruikt behoorlijk wat elektriciteit, zelfs tot 15 procent van het totale elektriciteitsverbruik van de volledige installatie. Dat is niet niks, en om dat te beperken kies je dus het best voor een energiezuinig model. De allerzuinigste modellen herken je aan het A-label. Ze verbruiken tot 80 procent minder elektriciteit. Een fikse besparing, dus. Zeker het overwegen waard!

Je schoorsteen isoleren om energie te besparen: een goed idee?

Zeker, want door je schoorsteengang te isoleren verhoog je het rendement van de verwarmingsketel aanzienlijk, vooral bij lagetemperatuurketels en condensatieketels. Tegenwoordig verkopen veel producenten schoorsteenkanalen die aangepast zijn aan de rookafvoer van ketels op gas, stookolie, hout of steenkool. Die kanalen zijn geïsoleerd met rotswol en dus uiterst effectief om de schoorsteenwand te isoleren. Ook hier geldt dat deze investering op lange termijn een flinke besparing van energie oplevert.

Schoorsteen-FlexCondens---energie-besparen-tips

Zijn je leidingen geïsoleerd?

Door je leidingen te isoleren, beperk je uiteraard het warmteverlies. Tot 88 procent zelfs. Dat betekent dat je de kosten al na amper zes maanden terugverdiend hebt. Bovendien verlaag je de CO²-uitstoot van je woning. Opnieuw een energiebesparende en ecologisch verantwoorde investering! Leidingisolatie---leidingen-isoleren-om-energie-te-besparen

Waterbehandeling

Een fijne bijkomstigheid van waterbehandeling: het ontharde water houdt je huid en haar zacht en soepel.Om je sanitaire installatie te onderhouden, helpt het om een systeem voor waterbehandeling te plaatsen. Dit systeem vrijwaart je verwarmingsinstallatie van schadelijke onzuiverheden zoals zand- of roestdeeltjes die blijven kleven en verstoppingen of lekken veroorzaken. Ook kalkaanslag vermijd je door te kiezen voor waterbehandeling. Het resultaat: een lager energieverbruik en minder risico op dure herstellingswerken. Waterbehandeling-Bewamat-bio---energie-besparen-tips