Energie besparen: 19 tips om energieverspilling tegen te gaan

We verbruiken dagelijks een heleboel energie, maar is al die energie nodig? Zo vergeet je wel eens om het licht uit te doen, laat je de kraan wat te lang lopen of staat de verwarming op als je er niet bent. Met deze tips kan je dankzij kleine aanpassingen al heel wat energie besparen.

Energie besparen in de woonkamer

Met enkele kleine ingrepen kan je in de woonkamer al heel wat energie besparen. Begin met de thermostaat structureel 1 graden lager te zetten. Verwarm maximum 19° à 20°, dit is voldoende, het verschil is niet voelbaar, maar je bespaart wel al 7% energie. Heb je toch kou, kruip gezellig onder een fleece. Verstop radiatoren niet achter lange gordijnen of kasten, zo gaat er veel warmte verloren. Zet de thermostaat lager als je niet thuis bent of als je gaat slapen. Zet dan ook apparaten volledig uit, niet op stand-by. Je kan gemakkelijk alles uit zetten met een stekkerdoos met een aan/uit schakelaar. Als een apparaat opgeladen is trek je de oplader uit, deze verbruikt ook energie als het apparaat niet meer in steekt.De laatste doet het licht uit!

Energie besparen in de badkamer

Brrrr, uit bed en snel naar de warme badkamer. Doch is het niet nodig om de badkamer overmatig te verwarmen. In principe hoeft het in de badkamer enkel ’s morgens en ’s avonds warm te zijn, de rest van de dag kan de verwarming er een stuk lager. Laat tijdens het tandenpoetsen en scheren het water niet onnodig lopen. Neem een douche in plaats van een bad, met 1 bad kan je drie keer onder de douche! Bovendien, als je 1 minuut minder lang doucht bespaar je 10 liter warm water. Je kan nog water besparen door een waterbesparende douchekop aan te schaffen. Met led-verlichting bespaar je ook heel wat energiekosten, laat het licht ook niet onnodig branden als er niemand in de badkamer is.

Energie besparen in de keuken

Maak zoveel mogelijk gebruik van natuurlijk licht en profiteer van de zon. Geef je muren een lichte kleur, hierdoor moet je minder verlichten. Tijdens het koken loopt de temperatuur in de keuken snel op, zet de verwarming dan een stukje lager, zo verwarm je niet onnodig. Gebruik zo weinig mogelijk keukenapparaten, let bij ’t aanschaffen van een apparaat op het A-label! Laat eten dat uit de diepvriezer komt eerst ontdooien in de koelkast. De koelkast gebruikt de koude om te koelen en hoeft zo minder hard te werken. Laat een warme maaltijd afkoelen voor je het in de koelkast plaatst. Stem de grootte van de kookpan af op de grootte van de kookplaat en doe een deksel op je potten en pannen als je kookt.

 

14/02/2013

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?