Emir van Qatar koopt zes Griekse eilanden

Stel je even voor. Je hebt drie vrouwen, je hebt vierentwintig kinderen en je bent een van de rijkste mensen op aarde. Waar blijf je dan met al je kinderen en je vrouwen, en wat doe je met al dat geld? Wel, je zou met je geld enkele Griekse eilanden kunnen kopen, om daar je vrouwen en je kinderen onder te brengen. Hamad bin Khalifa Al Thani, de Emir van Qatar, deed het. Voor 8,5 miljoen euro kocht hij zes idyllische eilanden in de Ionische Zee in Griekenland.

Administratieve rompslomp

Wie denkt dat je zo maar van vandaag op morgen een eilandengroep kan kopen, heeft het wel mis. Aan de koop van de eilanden gingen een aantal jaren bikkelhard onderhandelen vooraf, gevolgd door anderhalf jaar van administratieve rompslomp. Zo hing aan het eerste eiland, Oxia, een prijskaartje van 7 miljoen euro, maar het werd uiteindelijk verkocht voor iets minder dan 5 miljoen euro. Waarom de Emir zo hard onderhandelde is onduidelijk, hij beschikt immer over meer dan genoeg geld om de eilanden tegen de vraagprijs te kopen.

Het gaat hiermee om de grootste privé-investering in Griekenland ooit.

Meer dan veertig jaar te koop

Vijf van de zes eilanden stonden al erg lang te koop. Volgens Dennis Grivas, wiens familie bij de oprichting van het moderne Griekenland titularis werd van de eilanden, staan ze al meer dan veertig jaar op de markt. De Griekse regering heeft de taksen voor vastgoed de laatste jaren fors opgetrokken, onder invloed van de crisis. “Meer dan 150 jaar zijn de eilanden in het bezit van mijn familie geweest, maar we zijn niet rijk genoeg om zulke waardevolle eigendommen nog te behouden”, aldus nog Denis Grivas.

Heb jij ook een grote kroost, en wil je hen alle plaats gunnen die ze nodig hebben? Dan is een eiland misschien wel een interessante investering!

05/03/2013

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?