Een tweede woning kopen in het buitenland?

Een tweede woning kopen in het buitenland?
Nooit meer de barre winterkoude trotseren, enkel nog zwoele zomeravonden beleven... Je betrapt jezelf op dagdromen over jouw eigen haciënda in Andalusië? Je ziet het wel zitten om op het terras van jouw eigen Toscaanse villa van een glaasje chianti te nippen? Je kijkt ernaar uit om likkebaardend tarte tatin te eten in jouw Provençaalse boerderij? Of misschien voel je toch meer voor wintersport in jouw chalet in de Alpen? Een tweede woning in het buitenland, er zijn ook heel wat fiscale aspecten aan verbonden. Een antwoord op de meest prangende vragen… Wij zetten zeven prangende vragen over de fiscaliteit van een tweede verblijf in het buitenland op een rijtje...

Belastingen op een tweede woning

Weet de fiscus dat ik een tweede woning heb?

Je moet jouw tweede verblijf aangeven aan de Belgische fiscus. Als het pand verhuurd wordt, moet je de huur aangeven. Zo niet, dan geef je de huurwaarde aan. In België wordt je immers belast op jouw wereldwijde vermogen. Buitenlands onroerend goed doet jou in een hogere belastingschijf terecht komen, waardoor je meer belasting moet betalen. Overigens: in veel gevallen is de fiscus al op de hoogte van jouw buitenlands bezit. De Franse autoriteiten bezorgen de Belgische fiscus meestal de aankoopakten van onroerend goed aangekocht door Belgen. Met andere landen als Spanje, Italië of Turkije loopt de uitwisseling minder vlot.

Word ik belast op mijn tweede verblijf in het buitenland?

Je zal wel in het land waar jouw tweede woning ligt belastingen moeten betalen op het extra inkomen of lokale taksen vergelijkbaar met de Belgische onroerende voorheffing. In België zelf wordt je echter niet belast op de huurinkomsten of huurwaarde van je buitenlandse pand. In landen die geen dubbelbelastingverdrag hebben afgesloten met België, bestaat er wel een dubbele belasting.

Moet ik helemaal geen belastingen meer betalen als ik in het buitenland ga wonen?

Zolang je in België gedomicilieerd bent, word je hier belast. Ook als je niet in België gedomicilieerd bent, maar jouw inkomstenbronnen zich in België bevinden, wordt je hier belast.

Wat zijn op fiscaal vlak de meest aantrekkelijke locaties voor gepensioneerden?

Heel wat gepensioneerden houden een pied-à-terre in België en gaan van de zon genieten in een ander land. Of je dan minder wordt belast dan in België, hangt van het land van bestemming af. Fiscaal aantrekkelijke locaties zijn ondermeer Malta, Cyprus, Costa Rica en Kroatië.

Meerwaarde bij verkoop

Wat als ik het pand in het buitenland verkoop?

Als je jouw tweede woning verkoopt, moet je belastingen betalen op de meerwaarde. Eventuele winst bij verkoop van het pand wordt belast in het land waar het tweede verblijf gelegen is. Hoeveel belastingen je betaalt op de winst, is afhankelijk van land tot land.

Successierechten

Hoe zit het met de successierechten?

Bij overlijden worden successierechten betaald op het hele vermogen van de overleden persoon. Let op dat jouw erfgenamen niet voor onaangename verrassingen komen te staan! Er is weinig geregeld op vlak van successierechten, waardoor dubbele belasting bij overlijden mogelijk is. België heeft enkel een verdrag met Frankrijk en Zweden om te vermijden dat je tweemaal successierechten betaalt.

Waar zijn de successierechten het laagst?

In Portugal, Malta, Monaco en Luxemburg liggen de successierechten erg laag.

Meer artikels over Actua