Een nieuwe woning? Doe een energieaudit!

Een nieuwe woning? Doe een energieaudit!
Of het nu omwille van het milieu is of om geld te besparen, meer dan ooit staat energiezuinigheid hoog op de agenda. Behalve hernieuwbare energie, zijn er tal van oplossingen. Maar wanneer je een nieuwe woning koopt, waar moet je dan beginnen? Een energieaudit is ideaal als startpunt.

Een dwarsdoorsnede van je woning maken

Heb je een bestaande woning gekocht? En wil je renoveren? Vooraleer je de energiezuinigheid van je huis onder handen neemt, moet je eerst en vooral je prioriteiten kennen. Je moet weten in welke staat je woning verkeert en de energiestromen bepalen. De huizen in België verslinden nog altijd te veel energie wat betekent dat er nog veel progressie mogelijk is op het gebied van reductie van CO2-uitstoot en energiebesparing. Vooraleer je dus begint aan hernieuwbare energie (zoals zonnepanelen of een warmtepomp), doe je er goed aan om eerst zo weinig mogelijk energie te verbruiken. En daarbij kan een energie-audit je helpen.

Waarvoor dient een energieaudit?

Dankzij een energieaudit wordt tot op het bot uitgezocht hoeveel energie je woning verbruikt. Zo kom je de zwakke en sterke punten te weten, waar je moet beginnen, en vooral, hoeveel je investeringen zullen opbrengen. Een energieaudit wordt uitgevoerd door een expert en die doet een volledige analyse van het gebouw (muren, dak en raamwerk), verwarmingsinstallatie, warmwaterproductie en ventilatie. De energie-expert geeft je alle technische informatie waarmee je de energie-efficiëntie van je woning kan verbeteren. Zo bespaar je op je energiefactuur en wordt het klimaat minder belast.

Energieaudit: hoeveel kost het?

De gemiddelde prijs van een energie-audit draait rond de 700 euro. Bij de verschillende overheidsdiensten kan je informatie inwinnen over mogelijke premies en subsidies. In Vlaanderen, Wallonië en Brussel zijn er verschillende regelgevingen. Vooraf genoeg informatie inwinnen is dus de boodschap.

Het verschil tussen een audit en het energieprestatiecertificaat

Het is niet evident om het verschil tussen een energieaudit en een energieprestatiecertificaat (EPC) te maken. Het EPC is wettelijk verplicht als je een woning verkoopt of verhuurt, maar biedt helemaal niet zo veel informatie als het resultaat van een energieaudit. Een energieprestatiecertificaat maakt een simulatie van het energieverbruik, maar bezorgt je geen aanbevelingen om je je woning energie-efficiënt te maken.

Meer artikels over Actua