Een eigen woning kopen: gerust op huizenjacht met deze checklist

Een eigen woning kopen: gerust op huizenjacht met deze checklist
Sta je op het punt om een woning of appartement te kopen? Proficiat! Om de stress de baas te kunnen die hiermee gepaard gaat zetten we enkele belangrijke zaken op een rijtje waar je zeker op moet letten, zodat je goed voorbereid op huizenjacht kan! Het is eerst en vooral belangrijk om je niet te veel te laten leiden door je emoties. Wie ooit al eens een auto kocht of een woning ging huren herkent het vast wel: je ziet een auto of een appartement en je bent er meteen verliefd op! Probeer afstand te nemen, als je je beslissing neemt op basis van emoties zie je gebreken vaak over het hoofd.

De woning aan de buitenkant analyseren

Eerst en vooral is de ligging heel belangrijk. In wat voor een buurt ligt de woning? Zijn winkels, werk en school dichtbij? Ligt er een drukke baan of een spoorweg in de buurt die voor geluidshinder zorgt? Ook de oriëntatie van de woning is belangrijk: waar ligt het zuiden en valt er voldoende daglicht binnen in de woning? Ben je tevreden met de ligging? Bekijk de buitenkant dan in meer detail. Hoe zit het met de staat van het dak? Is het dak geïsoleerd? Inspecteer ook gerust de gevel en informeer naar de isolatie ervan.

De woning aan de binnenkant analyseren

Aan de binnenkant wil je vooral de structuur van de woning controleren. Dingen als de kleur verf of de vloer kan je achteraf relatief eenvoudig veranderen. Dingen als de indeling van de kamers of gebrekkige isolatie vragen daarentegen een serieuze renovatie. Let extra op vochtvlekken en barsten, die kunnen op structurele problemen wijzen. Ga ook zeker een kijkje nemen op de zolder en in de kelder en bekijk hoe de woning van water en verwarming wordt voorzien.

Algemene tips bij de aankoop van een woning

  • Sla eens een praatje met de buren. Zij kunnen je vast meer vertellen over de plus- en minpunten van de buurt.
  • Vraag na of de woning volledig vergund is en controleer of alle technische voorzieningen, zoals de elektriciteitsmeter en de boiler, nog in goede staat zijn.
  • Neem geen overhaaste beslissing, slaap er liever een nachtje over. Praat met familie en vrienden en vraag hun advies.
  • Heb je de knoop doorgehakt? Onderhandel dan over de prijs. De overheid verzamelt gegevens over de gemiddelde prijzen van woningen per regio, gebruik die als leidraad bij de onderhandelingen.

Meer artikels over Actua