Boomhut bouwen: van idee tot echte boomhut!

Boomhut bouwen: van idee tot echte boomhut!
Wim en Tom zijn twee schoonbroers die samen hutten bouwen in bijberoep. Wim kwam toevallig via het internet in aanraking met het boomhut bouwen en sleurde zijn schoonbroer mee in dit avontuur. Wat begon als een hobby lijkt tegen de lente een voltijdse job te worden. Het is nog niet zo heel bekend in Vlaanderen, een boomhut in je tuin, maar daar brengen Wim en Tom komende zomer verandering in! Het interview is opgedeeld in twee delen. Lees ook: Een boomhut: een meerwaarde in je tuin.

Hoe kwam je op het idee om professioneel boomhutten te beginnen bouwen?

Een drietal jaar geleden kwam ik er toevallig op uit, op internet. In de Verenigde Staten is het redelijk populair, daar zijn heel wat boomhutbouwers actief. Er zijn verschillende fora met veel informatie. Ik ben er uit interesse over beginnen [caption id="attachment_36946" align="alignleft" width="271" caption="Tom (links) & Wim (rechts)"][/caption] lezen. We zijn vroeger altijd bezig geweest met klim-parcours in bomen te zetten. Dus ik vond het op zich interessant om het een keer te lezen. Het sprak me enorm aan en is mij altijd bij gebleven. Ik heb er een keer een boek over gekocht en dan ben ik verder beginnen lezen en opzoeken. En zo is de interesse blijven groeien. Daarna sprak ik er mijn schoonbroer over aan en heb ik hem gevraagd of hij daar eens mee over wou nadenken. Het begon ook meer als een hobby eigenlijk. We hebben redelijk snel een basiswebsite gemaakt en toen kregen we al veel reactie. Nu zijn we twee jaar verder, en het is nog altijd leuk.

Hoe hebben jullie de techniek geleerd?

In VS zijn wel cursussen, maar de afstand maakt het een prijzige zaak. De techniek kennen we vooral uit boeken en door vragen te stellen op fora, door foto’s te bekijken en plannen van andere boomhutten op te zoeken. Zo leer je wel wat technieken. Het is eigenlijk het platform waar de techniek in zit en daar heb je verschillende mogelijkheden. Je maakt een keuze uit technieken waar je je goed bij voelt en ervaring doet de rest.

Bouwde je als kleine jongen ook al boomhutten?

Ik heb vroeger wel veel kampen gebouwd, maar eigenlijk nooit boomhutten. Wel in bomen geklommen, maar daar is nooit een boomhut van gekomen. Ik ben graag met mijn handen bezig. Ik ben graag creatief met hout bezig. Het is een beetje de ultieme combinatie. Tot nu toe een droomjob in bijberoep. Momenteel valt het nog te combineren, maar tegen de lente hebben we verschillende grote projecten en wordt het waarschijnlijk een full-time job.

Is er concurrentie in het boomhutbouwen?

De Amerikanen zijn er zeer actief in, maar zij zijn niet echt concurrentie, daarvoor is het te ver. In Nederland zijn er een aantal boomhutbouwers; die zie je in Vlaanderen ook aan het werk. In België zijn we met twee of drie geloof ik. Ieder heeft zijn eigen stijl. Voor ons zit de uitdaging erin om verder te durven gaan dan gewoon een platform met palen die rond de boom gezet wordt. Wij gaan uit van de boom en maken de boomhut in de boom zelf vast.

Jullie bouwden nog niet veel hutten, was de eerste keer vooral experimenteren?

Het was absoluut puzzelen en zoeken. Het is vooral het werken op hoogte wat het grote verschil maakt. Zo’n platform in elkaar zetten zonder vaste grond onder je voeten is een hele uitdaging. Het is veel takelwerk, trek- en hijswerk. Er kruipt meer tijd in. De boomhut zelf zetten we een stukje op de grond in elkaar. Dan trekken we die naar boven. Het zit soms in kleine dingen. We waren bijvoorbeeld het terras aan het leggen. Als je een terras in je tuin legt, ligt je boormachine en je gereedschap naast je. Maar als je hoog in een boom werkt kan je op 1 dag 10 keer van je ladder kruipen omdat je boormachine naar beneden is gevallen. Dat zijn allemaal van die kleine hindernissen. Dat moeten we nog een beetje leren en wat praktische oplossingen voor zoeken. Wilt u zelf een boomhut, of wenst u meer informatie? Contacteer Wim via: www.boomhutbouwen.be