Een boomhut: een meerwaarde in je tuin

Een boomhut: een meerwaarde in je tuin
Een boomhut in je tuin, wat zijn de mogelijkheden? Wat heb ik nodig? In dit deel van het interview met boomhutbouwer Wim ontdek je hoe groot een boomhut kan zijn, welk materiaal ze gebruiken en waarom een boomhut een echte aanrader is voor jou. Het interview is opgedeeld in twee delen. Lees ook: Een boomhut: Van idee tot een echte boomhut.

Wat heb je nodig om een boomhut te plaatsen?

Een boom, natuurlijk. We gebruiken graag recuperatie materiaal. Bijvoorbeeld hout dat je nog hebt liggen, snoeihout of dergelijke om de leuning te maken, of ander hout om de hut mee op te bouwen. Het platform wordt gebouwd met nieuw hout, omdat dit garant staat voor de veiligheid. De rest kan met recuperatie hout gedaan worden. Maar heb je bijvoorbeeld een touwladder, een schommel of iets wat je wil hergebruiken, kunnen we dit er allemaal in verwerken.

Wat zijn de vereisten van de boom?

Veel hangt af van de grootte van de hut. Je moet eigenlijk een beetje de algemene regel nemen, dat de balk waarop alles steunt, een balk van 20 cm op 10cm is. Als je een boom hebt met doorsnede van 20 of 30 cm is dat al een serieuze balk waar wat gewicht op kan rusten. Het is ook wel afhankelijk van waar je de hut plaatst. Hoe hoger je de kruin in trekt, moet je rekening houden met wind en andere factoren. Dat is iets helemaal anders. Maar als je op de stam werkt is 20 à 30 cm voldoende. De meeste klassieke bomen zoals Eik, Beuk, Linde, Spar zijn goede gastheren voor boomhutten. Fruitbomen en zwakkere bomen zoals populieren zijn minder geschikt.

Is één boom voldoende?

Dat is absoluut voldoende. Je kan er rond werken in een soort achthoek. Maar dan wordt er wel gewerkt met steunen naar de stam toe. Wil je een volledig zwevend platform, dan is het gemakkelijker tussen 2 bomen of werken we met staalkabels. Alles is afhankelijk van hoe groot je het wilt en hoe zwaar het wordt.

Wat is ongeveer de grootte van zo’n hut?

We onderscheiden eigenlijk 3 soorten hutten. We hebben de speelhuisjes, dat is een hutje van 1m20 op 1m20 met een terrasje. Dit is een kleine boomhut. Dan heb je de grotere speelhuizen, waar eventueel een terras aan komt waar de ouders bijvoorbeeld ’s avonds hun glas wijn op kunnen drinken. Dan heb je nog de boomhutten die geschikt zijn voor vakantiehuizen, B&B’s. Dat zijn dan geïsoleerde hutten met nutsvoorzieningen.

Hoe lang duurt het om een hut te bouwen?

Voor een speelhuisje tellen we 3 dagen in het atelier en 1 dag ter plaatse. Voor een groter speelhuis tellen we zeker een week. Hutten voor vakantiehuizen, daar tellen we een maand voor. Het is ook afhankelijk van de grootte en de complexiteit. Zoals de boomhut die we voorzien als vakantiehuis in de Ardennen: Daar zit 15cm vlasisolatie in, voorzien van elektriciteit en dubbel glas. Misschien zelfs een kachel of WC.

Is het ook mogelijk om een hut te bouwen om in te wonen?

In de VS zijn daar voorbeelden van. Het is natuurlijk een kwestie van hoe groot je wilt wonen. Hoe groter het wordt, hoe complexer en hoe meer je rekening moet houden met de krachten die de boom aan kan. Op zich is het mogelijk, er zijn mensen die het doen. Dus waarom niet.

Waarom raad je mensen aan om een boomhut te plaatsen?

Ik denk dat mensen voor een boomhut moeten kiezen in plaats van een klassiek speeltoestel, het is een heel andere beleving. Het heeft een stukje te maken met het speelterrein van de kinderen. Je laat kinderen spelen rond een boomstam of zelfs in de kruin van de boom. Ze zien daar heel andere dingen dan in zo’n afgelikt speeltoestel. Ze staan dichter bij de natuur, ze zien de mieren de stam op kruipen en zitten dichter bij de vogels. Ik denk dat het zeker een meerwaarde is voor de kinderen van vandaag. Anderzijds zijn veel mensen op zoek naar rust in hun leven. Heel vaak wordt rust geassocieerd met natuur. Daarvoor gaan mensen naar een rustig strand of gaan ze wandelen in de bergen. Met een boomhut kan je een stukje natuur dichter bij jou halen. Ik vind het zelf rustgevend.

Ondervindt de boom last van de boomhut?

Als het platform goed geplaatst is kan de boom perfect samenleven met zo’n boomhut. Het is niet natuurlijk voor een boom, anders zouden ze er zelf in groeien. Maar er moet een goede balans gezocht worden. Dat is een kwestie van krachten te verdelen en de lasten naar de boom toe te bekijken.

Uit welk materiaal maken jullie de boomhutten?

Het platform wordt gemaakt van aangeplant Douglashout uit Nederland. Voor de hut werken we graag met Kastanje hout, het is naast Eik een inheemse soort met een natuurlijke duurzaamheid. Je hoeft kastanje niet te behandelen om buiten te gebruiken, het wordt wel grijs zoals teak, maar als je daar van houdt dan heb je daar geen onderhoud aan. Het dak kan ook afgewerkt worden met kastanje dakpannen of andere ecologische materialen.

Wat kost een boomhut?

Ik heb nooit goed begrepen van waar die vraag komt, want je vraagt ook niet aan een architect wat een huis kost of aan een garagist wat de prijs is van “een auto”. Het hangt allemaal af van hoe groot, hoe hoog en hoe speciaal je het wilt. Ik vind dat mensen vaker tegen ons mogen zeggen wat ze willen. Ze kennen hun tuin beter, kennen hun kinderen beter en weten hoe de kinderen spelen. Ze mogen echt tegen ons zeggen wat ze willen, we werken altijd volledig op maat. We bieden niets standaard aan. Mensen mogen hun eigen creativiteit meer laten gelden, daar zullen ze achteraf ook meer plezier van hebben. Wilt u zelf een boomhut, of wenst u meer informatie? Contacteer Wim via: www.boomhutbouwen.be