Appartement aan zee kopen: nog steeds een goede belegging?

uitzicht op dijk en strand

De ideale plaats om even uit te waaien, een kleurtje op te doen, te genieten van een verfrissende duik of overheerlijke mosseltjes en pannenkoeken te smullen… neen, we hebben het hier niet over het aards paradijs. Wel over de Belgische kust. Zegt een buitenverblijf in één van de parels aan de kust jou wel iets, maar twijfel je of een appartement aan zee kopen nog wel een goede belegging is? Hier moet je op letten!

Een appartement aan zee kopen is weer helemaal in

appartement aan zee kopen

Sinds een tweetal jaren draait de verkoop van vastgoed aan de kust weer op volle toeren. Door al die internationale spanningen gaan veel Belgen een tweede verblijf zoeken binnen de landsgrenzen. Denk maar aan de onstabiele situatie in het Midden-Oosten. Daardoor krijgt het toerisme in Egypte, Tunesië en Turkije zware klappen te verduren. Een tweede factor die het vastgoed aan de kust doet aanzwengelen is de lage rente. De burger weet inmiddels maar al te goed dat het zeer weinig nut heeft om geld te parkeren op een spaarrekening. En dat je onder erg voordelige voorwaarden kan lenen. Twee elementen die dit het moment bij uitstek maken om te investeren!

Comfort boven ligging

Doordat vele landgenoten deze opportuniteit met beide handen grijpen en massaal een appartement aan zee kopen, zou je denken dat de prijzen fors de hoogte in gaan. Maar ook het aanbod aan vastgoed aan de Vlaamse kust blijft stijgen. Kortom: vraag en aanbod houden elkaar in evenwicht. Naast de verkoop van bestaand vastgoed, rijzen de nieuwbouwprojecten ook als paddestoelen uit de grond. Hierdoor blijven de prijzen quasi gelijk. Aangezien comfort bij kusttoeristen steeds aan belang wint, zien we dat de ligging van een appartement een minder pertinente rol speelt. Zo was de dijk vroeger the place to be, terwijl toeristen vandaag de dag gerust tien minuutjes langer willen stappen als ze verder weg meer comfort (meer kamers, met balkon, …) vinden.

Immo aan zee: een goed idee?!

strandhuisjes

Van plan een appartement aan zee te kopen? Dan vraag je je wellicht af welke risico’s hieraan zijn verbonden. Een devaluatie van je eigendom hoef je alvast niet te vrezen: prijzen blijven gestaag stijgen. Maar een appartement aan zee vraagt wel een hele investering: gemiddeld betaalde je in 2017 voor een appartement 21.8% meer aan de kust dan in de rest van het land. Daar staat natuurlijk tegenover dat je met zekerheid jouw eigendom kan verhuren tijdens piekperiodes: zo heb je je investering snel terugverdiend!

En dan is er natuurlijk nog het financiële plaatje van een tweede verblijf, dat uiteraard niet van belastingen wordt gespaard. De fiscale voordelen waarvan je geniet bij je eerste woonst gelden niet voor een tweede verblijf. Belangrijk is dus om je fiscale addertjes af te wegen ten opzichte van de voordelen die je tweede verblijf zouden opleveren. Belastingen waar je niet aan ontsnapt zijn de onroerende voorheffing (gebaseerd op het kadastraal inkomen van de eigendom), alsook de gemeentebelasting en milieuheffing. De Belgische kustgemeenten leggen een belasting op voor een tweede verblijf. Die verschilt wel van gemeente tot gemeente.

28/07/2018

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?