Ecologisch en zuinig verwarmen gaan hand in hand

Zuinig verwarmen is een logisch gevolg van ecologisch verwarmen. Om een zo efficiënt mogelijk verwarmingssysteem te verkrijgen, is het belangrijk om je volledige woning onder handen te nemen en voor de volle 100% de weg van de hernieuwbare energie te kiezen.

Besparen dankzij een lage-energiewoning

Zowel bij nieuwbouw als renovatie is een zo laag mogelijk energieverbruik tegenwoordig een van de belangrijkste aandachtspunten. Bij een lage-energiewoning maak je gebruik van hernieuwbare energievormen en kan je aanzienlijk besparen op je energiefactuur.

Condensatiegaswandketel en warmtepomp

De basis van het verwarmingssysteem is een condensatiegaswandketel. De energie voor verwarming en warm water komt uit de natuur. Condensatieketels zijn zo ontworpen dat er voortdurend een belangrijk deel van de waterdamp in de verbrandingsgassen kan condenseren. Een warmtepomp haalt warmte uit lucht, water of grond en geeft die op een hogere temperatuur weer af aan het verwarmingssysteem. Om te verwarmen of te koelen, haalt de warmtepomp de energie voor 70 tot 80% gratis uit de natuur. De enige energie die verbruikt wordt, is de elektrische energie die de warmtepomp aandrijft. Als klap op de vuurpijl voorzie je nog een mechanisch ventilatiesysteem met warmterecuperatie waarmee je 95% warmteterugwinning verkrijgt.

Zuinig verwarmen met zonne-energie

Bij een zonnegascombi – verwarmingsketel en zonneboiler in één – gebruik je de gratis zonne-energie voor zowel sanitair warm water als centrale verwarming. Een zonneboiler werkt met een zonnecollector die op het dak wordt geplaatst en zonnestralen opvangt. Zo heb je de hele dag door gratis warm water voor je keuken, badkamer, douche of wasplaats. De zon levert ook energie voor vloerverwarming en radiatoren. Daarvoor moet je zonnepanelen op je dak installeren. Het resultaat is een laag energieverbruik in combinatie met een aangename en comfortabele warmte in je woning.

Pelletkachels als aanvullende verwarming

Verder kan je een pelletkachel gebruiken als extra verwarmingsbron. Het is een ecologische en energiebesparende manier om je huis warm te houden. Pellets zijn kleine cilindervormige voorwerpen die uit houtzaagsel worden gebruikt. Een pelletkachel heeft een rendement van meer dan 90%. Voor een traditionele houtkachel  ligt die ergens tussen 50% en 70%. Het rendement van een open haard is slechts 30% omdat de warmte rechtstreeks door de schouw verdwijnt.

30/11/2012

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?