Kunstkerstboom of echte kerstboom? Wij maakten de vergelijking.

kerstinterieur

It’s the most wonderful time of the year… Maar voor velen ook de jaarlijkse struggle: ga ik voor een echte kerstboom of is een kunstkerstboom toch een beter idee? Wij zetten de voordelen van beide opties voor je op een rijtje, zodat de keuze tussen beide alvast niet voor extra kerstpaniek, bovenop de cadeautjes- & inpakstress, hoeft te zorgen!

Fake news: een kunstkerstboom telt niet

Kunstkerstbomen zijn de laatste jaren steeds populairder, en dat is niet abnormaal. Dé redenen om voor een valse kerstboom te gaan?

  • Gemak. Heb je een kunstboom in huis, dan hoef je niet elk jaar op zoek naar een nieuw exemplaar. Ook wat het onderhoud – die ellendige naalden – betreft zit je goed met een plastieken boom.
  • Brandveiligheid. Hoewel dankzij de moderne kerstverlichting ook echte bomen weinig kans lopen om vuur te vatten, zijn kunstkerstbomen nog net iets veiliger.
  • Besparen. Een luxueuze kunstkerstboom is een kleine investering, maar verdient zich heel snel terug. Met een degelijke nepboom doe je gemakkelijk 10 jaar.
  • Symmetrie. Hoe goed je ook zoekt, een 100% symmetrisch en Instagram-waardig model zal je niet vinden tussen de sparren in het plantencentrum. Jouw kunstkerstboom? Die is dat wel!

The real deal: toch maar een echte kerstboom

Toch kiezen sommige mensen nog steeds voor een echte kerstboom, met als belangrijkste motief de charme van écht groen in huis. Of een echte kerstboom nog voordelen heeft? Zeker weten!

  • Geur. Een echte kerstboom verspreid een frisse, subtiele dennengeur in huis. Bovendien is groen in huis ook nog eens gezond.
  • Beleving. De beleving is bij een echte boom net iets groter. Voor je de boom kan versieren, moet je hem immers nog gaan uitkiezen: ideaal om helemaal in de kerstsfeer te komen.
  • Nagenieten. Een echte kerstboom hoef je na de feestdagen niet op te bergen, maar kan je in de tuin planten om nog even na te genieten. Verbranden is – milieutechnisch – helemaal geen goed idee.

Welke optie de meest duurzame is? Daar zijn de meningen over verdeeld. De lange levensduur van een kunstkerstboom compenseert de productie, terwijl een echte kerstboom beter lijkt, maar vaak belastend is voor het milieu.

08/12/2020

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?