Dossier nieuwbouw: hoe je een droomhuis bouwt zonder je blauw te betalen

Dossier nieuwbouw: hoe je een droomhuis bouwt zonder je blauw te betalen
Een eigen woning bouwen, het blijft de droom van menig Belg. Om dit cliché van de baksteen in de maag te verklaren, is geen hogere wiskunde nodig. Basispsychologie volstaat: we hebben graag alle touwtjes in handen, en dat kan alleen als je je woning zélf bouwt. Van ruwbouw tot eindafwerking, elk detail voldoet aan je persoonlijke smaak. Bovendien is bouwen vaak een stuk prijsvriendelijker dan kopen. Ontdek in dit dossier nieuwbouw al onze tips om een betaalbaar droomhuis uit de grond te stampen!

1. Ga voor een vastgoedtype dat bij je smaak én je budget past

Er zijn tal van factoren die een invloed hebben op de kostprijs van je nieuwbouw. Daarvan springen er twee tussenuit: de ligging van de bouwgrond en het type vastgoed. Laten we beginnen bij de laatste. Wie gaat bouwen, heeft de keuze tussen volgende soorten vastgoed: nieuwbouw openOpen bebouwing: gevraagd naar het huis van hun dromen, zullen veel mensen ongetwijfeld aan een open bebouwing denken. De voordelen zijn bekend: in een open bebouwing geniet je van complete rust. En als je het huis op stelten wil zetten, dan doe je dat gewoon: de buren zullen het niet horen. Bovendien gaan open bebouwingen bijna altijd gepaard met een (grote) tuin, waardoor je woning ook in de zomer een oord van ontspanning is. Maar die luxe heeft natuurlijk zijn prijs. Open bebouwingen vergen een serieuze investering op het vlak van isolatie en zijn vaak (afhankelijk van hun ligging) alleen mogelijk op de duurdere bouwgronden.
nieuwbouw halfopenHalfopen bebouwing: Een halfopen bebouwing houdt het midden tussen een open bebouwing en een rijwoning. Vaak is het een stuk goedkoper om een halfopen bebouwing te zetten in plaats van een open bebouwing. De prijs wordt namelijk gedrukt door de gemeenschappelijke muur (lagere bouw- en isolatiekosten) en het feit dat er twee woningen op één perceel gebouwd worden.
nieuwbouw rijwoningRijhuis: In vergelijking met twee bovenstaande opties is de rijwoning ongetwijfeld de goedkoopste nieuwbouw-oplossing. Al hangt natuurlijk veel af van de locatie. Een rijwoning in een stadscentrum kan de prijs van een open bebouwing op het platteland ruimschoots overstijgen. Houd er ook rekening mee dat het vandaag niet meer zo evident is om een nieuwbouw-rijhuis te zetten. Vaak moet er eerst een bestaande woning gesloopt worden en er gelden meestal strenge bouwvoorschriften.
nieuwbouw appartementAppartement: Een appartement is met voorsprong de goedkoopste bouwoplossing, al moeten we bouwen natuurlijk tussen aanhalingstekens plaatsen. Wie investeert in een nieuwbouwappartement, koopt over het algemeen een pand bij een projectontwikkelaar en werkt dan zelf verder af.

2. De ene bouwgrond is de andere niet: koop verstandig!

Zoals hierboven al even aangehaald: ook de prijs van de bouwgrond heeft een cruciale invloed op de betaalbaarheid van een nieuwbouw. Een goede vuistregel: hoe verder van het stadscentrum verwijderd, hoe minder u betaalt. Maar er zijn natuurlijk nog verschillende andere elementen die bepalen of u voor hetzelfde aantal vierkante meters meer of minder betaalt: de bereikbaarheid van openbaar vervoer en autosnelwegen, de directe omgeving, het uitzicht, … Belangrijk is dat je naar het totaalbudget kijkt. Heb je een relatief goedkope bouwgrond op de kop getikt? Dan houd je meer over om te investeren in materialen. Wie voor een dure bouwgrond kiest, heeft automatisch minder keuzevrijheid bij de uiteindelijke bouwwerken. nieuwbouw bouwgrond

3. Bouw premiegericht

De overheid vaardigt tal van premies uit om ons aan te zetten duurzamer en energiebewuster te bouwen. Daar geen gebruik van maken, is zonder meer een gemiste kans! Hier alvast enkele opties:

  • Premies van de netbeheerder voor energiezuinige nieuwbouwwoningen.
  • Federale belastingvermindering voor inbraak- en brandpreventie.
  • Vermindering op de onroerende voorheffing voor energiezuinige woningen.
  • Combipremie voor wie tegelijk investeert in muurisolatie en hoogrendementsglas.Door premiegericht en dus energiezuinig te bouwen, kan je van heel wat premies genieten
Wil je een exact beeld van alle premies die op jouw project van toepassing zijn? Surf dan zeker eens naar energiesparen.be en premiezoeker.be.

4. Betaalbare nieuwbouw, dat is langetermijndenken

Een betaalbare nieuwbouw is in de eerste plaats een totaalconcept dat vooral op de lange termijn loont. Vooruitdenken is een must. Wie investeert in degelijke materialen zal op korte termijn wat dieper in de buidel moeten tasten maar wint sowieso op het einde van de rit. Denk maar aan de lagere energiefactuur dankzij kwalitatieve isolatie. Topmaterialen gaan bovendien langer mee, waardoor je altijd beter af bent. We deden zelf de oefening en rekenden uit wat de investeringen op vlak van dak- of zoldervloerisolatie, raamisolatie, isolatie van de buitenmuren en een zuinige verwarmingsketel je exact opleveren. Hoeveel je bespaart per maand of op lange termijn, ontdek je in ons dossier over Energie Besparen.

5. Kies de juiste mensen

nieuwbouw architectEen betaalbare woning bouwen die ook aan je esthetische voorkeuren beantwoordt, het is vaak ook een kwestie van met de juiste mensen in zee te gaan. Een degelijke aannemer, betaalbare leveranciers, … vergelijken is de boodschap! Tip: Wie wat meer geld uitgeeft aan een goeie architect, krijgt dikwijls meer opties met een aantrekkelijke prijs-kwaliteitverhouding voorgeschoteld.
Tip: Ontzie je je de rompslomp die met een nieuwbouw gepaard gaat? Dan is sleutel op de deur bouwen iets voor jou! Een paar sleutel-op-de-bedrijven bieden naast afgewerkte woningen ook bouwgronden aan.

Meer artikels over Actua