Dossier: een buitenverblijf in België, dit zijn de mogelijkheden!

Dossier: een buitenverblijf in België, dit zijn de mogelijkheden!
Een buitenverblijf, iedereen droomt er wel eens stiekem van. En toegegeven: even ontsnappen aan de dagelijkse routine en toch van je eigen stek genieten, het spreekt tot de verbeelding. Zoek je het liefst niet te ver? Dan is een buitenverblijf in België misschien wel iets voor jou. Want ook in ons kleine landje is er een interessante markt aan tweede verblijven. We geven je hier alvast enkele mogelijkheden mee en gaan ook dieper in op enkele aandachtspunten. Want we willen dat het nog betaalbaar blijft, niet?

Een buitenverblijf aan zee: je garantie op een weekendje uitwaaien

buitenverblijfHeb je na een week hard werken ook zo’n nood aan ontspanning? Dan is een weekendje uitwaaien meer dan welgekomen. En waar kan je dat beter doen dan aan de Belgische kust? Een blik op de golven volstaat om je dagdagelijkse zorgen onverbiddelijk naar de achtergrond te verbannen. Maar daarmee vertellen we niets nieuws: onze badsteden zijn al jaren dé locatie bij uitstek voor een investering in een appartementje of een buitenhuis. En laat die niet-aflatende populariteit nu net de grote máár zijn bij een investering in een buitenverblijf aan de kust… Want waar de vraag groot is, zijn de prijzen hoog. Wil je toch een interessante prijs-kwaliteitverhouding uit de brand slepen? Dan houd je het best rekening met volgende aandachtspunten:
  • Koop nooit overhaast, maar neem de tijd om de markt te bestuderen. Doet er zich een plotselinge kans voor? Hap dan meteen toe!
  • Verlies nooit het financiële totaalplaatje uit het oog. Zijn er nog renovatiekosten? En hoe groot is de kans dat je je buitenverblijf later met een meerwaarde verkoopt?
  • Wat wil je met je buitenverblijf doen? Ga je het verhuren of er zelf in wonen. Ook die factoren hebben een invloed op de financiële haalbaarheid.

Een vakantiehuisje in de Ardennen: instant vakantiegevoel

buitenverblijfTerwijl de ene persoon behoefte heeft aan frisse zeelucht, houdt de ander meer van deugddoende boslucht. Daarvoor moet je natuurlijk in de Ardennen zijn. Of je nu voor een authentieke chalet kiest of een moderne nieuwbouw, in onze favoriete Zuid-Belgische regio is het pittoreske kader altijd een zekerheid. En wat meer is: in vergelijking met het vastgoed aan de kust, is een buitenverblijf in de Ardennen een stuk goedkoper. Al zitten de prijzen ook daar in een opwaartse trend, maar dat biedt dan natuurlijk weer voordelen in het licht van een eventuele verkoop.

Het alternatief: een eigen stek in je favoriete stad

buitenverblijfBen je niet zo te vinden voor de ‘traditionele’ uitvalsbasissen zoals de kust of de Ardennen? Dan is een appartement of loft in je favoriete stad misschien wel iets voor jou. Een tweede verblijf in de stad biedt heel wat voordelen:
  • Gedaan met je blauw te betalen aan parkeertickets. Je bezoekt alle hotspots gewoon te voet of met de fiets.
  • Een avondje op stap geweest? Dan hoef je voortaan niet meer op zoek naar een chauffeur. Je kan lekker blijven slapen in je eigen stek.
  • Nergens is de vastgoedmarkt zo stabiel als in de grootsteden. Over een plotse daling van de waarde van je appartement hoef jij je alvast geen zorgen te maken!

Een buitenverblijf als appeltje voor de dorst

buitenverblijfVelen beschouwen een buitenverblijf niet alleen als een oord van rust en ontspanning maar ook als een bron van inkomsten. En inderdaad, tweede verblijven worden door menig expert aangeprezen als een duurzame vastgoedinvestering. Want eenmaal je vakantiehuisje of appartement afbetaald is, beschik je over een mooi extra vermogen. Wie zijn buitenverblijf later met meerwaarde verkoopt, stelt bovendien ook meteen zijn pensioen veilig. Je hoeft trouwens helemaal niet te wachten tot je lening is afbetaald om van de investeringsvoordelen te genieten. Wie zijn tweede verblijf met succes verhuurt, geniet het hele jaar door van een bijkomende vaste bron aan inkomsten. Een appeltje tegen de dorst, waar geen enkele investeerder nee zal tegen zeggen.

Buitenverblijf als investering: de addertjes onder het gras

Helemaal klaar voor je eerste vastgoedinvestering? Dan moeten we je enthousiasme toch even temperen, want er zijn ook enkele nadelen verbonden aan de investering in een tweede verblijf. En die zijn vooral van fiscale aard. We lijsten ze even op:
  • Bij een buitenverblijf komt je niet in aanmerking voor de woonbonus maar voor het fiscaal stelsel van langetermijnsparen. Als je al aan langetermijnsparen doet, is het mogelijk dat de fiscale korf daarmee al gevuld is. Ook wanneer je nog een woonkrediet hebt lopen voor een andere woning, is de fiscale korf allicht al gevuld. In deze scenario’s maakt je buitenverblijf dus geen aanspraak op een fiscaal voordeel.
  • Aan een aankoop van een buitenverblijf zijn in ons land registratierechten en jaarlijkse roerende voorheffing verbonden. Bovendien is een tweede verblijf niet vrijgesteld van personenbelastingen. En dan zijn er nog de gemeentebelastingen natuurlijk…
Toch hoeven deze fiscale neveneffecten een mooie return-on-investment niet in de weg te staan. Als je je buitenverblijf tegen een fikse meerprijs verkoopt of elke maand een mooie huur opstrijkt, ben je sowieso verzekerd van een aantrekkelijk rendement. En vergeet ook niet dat je met een buitenverblijf heel wat hotelkosten uitspaart! Fotobronnen: TrekZarth, De Kust, Youropi

Meer artikels over Actua