Hoe domotica het sanitair van 2015 herdefinieert

Als 2015 een voorbode mag zijn van wat de toekomst te bieden heeft voor de manier waarop we verwarmen en water verbruiken, dan kunnen we nu al vaststellen dat slimme technologie een essentieel onderdeel wordt van ons sanitair. Het doel? Ons wooncomfort verhogen terwijl we ons energieverbruik minimaliseren.

De slimme revolutie in je badkamer en keuken

Alles wordt slimmer: smartphones (what’s in a name?), televisies, keukentoestellen en zelfs je hele woning. De badkamer en de keuken konden de dans dan ook niet langer ontspringen. Vele fabrikanten gingen op zoek naar innovatieve manieren om digitale technologie te combineren met (woon)comfort en ecologie.

Dornbracht ontwikkelde de Smart Tool, een intelligent en digitaal systeem waarmee je de verschillende onderdelen van je badkamer verbindt. Net als bij je smartphone kan je met een eenvoudige ‘swipe’ de temperatuur en hoeveelheid van het water regelen. Andere opties zijn intelligente drukknoppen waarmee de kraan geopend of gesloten wordt of controle-eenheden die het mogelijk maken de watertoevoer tijdelijk te pauzeren (handig bij het inzepen).

Verhoog het IQ van je verwarming

De digitale revolutie gaat echter verder dan je badkamer of keuken en wordt vooral gedreven door het energieverbruik in onze woningen. De grote focus ligt op energiezuinige oplossingen. Naast water is ook de verwarming een belangrijk onderdeel van onze woning waar we bewuster mee moeten omspringen. Honeywell bracht onlangs Evohome op de markt, een slimme zoneregeling voor je woning. Hiermee kan je op elke radiator een aparte regelaar koppelen waardoor je elke ruimte apart kan aansturen.

Het wordt pas echt mooi als je weet dat dit allemaal draadloos en vanop afstand kan gebeuren. Via een app kan je op ieder moment en waar dan ook je verwarming bijstellen. Zo spring je niet alleen bewuster om met je verbruik, maar kan je op jaarbasis ook heel wat energie besparen. En ook het wooncomfort verhoogt, want via de app kan je programmeren wanneer de verwarming moet aanspringen in een kamer naar keuze. Je stelt vooraf de temperatuur in en de verwarming stopt automatisch wanneer de juiste temperatuur bereikt is.

De slimme oplossingen zorgen ervoor dat je nooit meer een koude badkamer hebt wanneer je uit je bed komt, én dat je het ook nooit meer warm krijgt als je de energiefactuur bekijkt.

Zowel de slimme oplossingen voor je keuken en badkamer als de zoneverwarming van Honeywell kan je verkrijgen bij badkamerspecialist Facq.

30/12/2014

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?