Domotica hacken: een reëel probleem?

domotica hacken

Dankzij domotica wordt het leven er een pak makkelijker op: meer comfort, een lager energieverbruik en  meer veiligheid! Maar wie aan domotica denkt, denkt aan computers. En bij computers denk je algauw aan het woord ‘hacken’. De ironie wil dan ook dat een domoticasysteem onze veiligheid misschien net in het gedrang kan brengen. Maar hoe reëel is dat probleem?

Domotica en veiligheid

Zijn domoticasystemen nu wel of niet een veilig snufje? Veel hangt af van de manier waarop je zelf met domotica omspringt.

Minder veilig…?

Om je toestellen via domotica vanop afstand te bedienen, worden ze aangesloten op het internet. Sommige netwerken zijn daarbij niet goed beveiligd, en dus gevoelig voor hackers.

Inbrekers kunnen op die manier toegang krijgen tot je toestellen en zo ook tot handige informatie. Een voorbeeld is het recente voorval waarbij beelden van verschillende bewakingscamera’s zomaar online te bekijken waren. De reden? Eigenaars hadden de toestellen niet voldoende beveiligd.

… Of net veiliger?

Tegenwoordig worden zowel fabrikanten als consumenten van domotica zich meer en meer bewust van de risico’s. Kwalitatieve domoticasystemen zijn vandaag dan ook veel beter beveiligd dan weleer.

Bovendien kan je domotica ook doelgericht inzetten om inbrekers te misleiden en zo je woning te beveiligen. Laat je verlichting bijvoorbeeld af en toe eens aanspringen wanneer je op vakantie bent: niemand zal beseffen dat je eigenlijk al twee weken van huis bent!

Hoe hacken voorkomen?

Tot nu toe zijn vooral bedrijven het slachtoffer geworden van een gehackt domoticasysteem. De kans lijkt voorlopig klein dat hackers zich bewust zullen richten op jouw woning.

Toch kan je met een paar slimme tips die kans nog kleiner maken:

  • Laat je altijd adviseren door een specialist
  • Investeer in één stabiel systeem voor al je toestellen, in plaats van verschillende goedkopere (en minder betrouwbare) systemen
  • Pas standaardwachtwoorden altijd onmiddellijk aan
  • Update de beveiligingssoftware zodra dat nodig is
  • Niet al je domotica hoeft verbonden te zijn met het internet

 

17/04/2017

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?