De design deurklink uit de Bauhaus-periode herleeft

De kunststroming Bauhaus ligt aan de oorsprong van het modernisme en staat centraal bij heel wat moderne ontwikkelingen. De stroming maakte mooi en praktisch design voor iedereen bereikbaar. Bijna honderd jaar later vinden we nog steeds onderdelen van deze stroming terug in ons interieur. Zo herleeft de design deurklink ‘Ph1920’ bij Dauby, een model dat ontstond rond 1920.

Welke invloed heeft Bauhaus op je interieur

Genieten van kunst en design was vroeger alleen weggelegd voor de gegoede lagen van de bevolking. Daar bracht het Bauhaus verandering in. De periode maakte mooi en praktisch design bereikbaar voor iedereen. Typerend voor Bauhaus is dat het niet één samenhangende stroming is, maar een zeer veelzijdige beweging. Wél hebben de verschillende bewegingen één eigenschap gemeen: het bestaande radicaal veranderen. Het Bauhaus evolueerde snel van expressionisme naar modernisme en het begrip ‘design’ deed zijn intrede.

De belangrijkste eigenschappen van Bauhaus

De basis van de kunststroming was een grondige ambachtelijke opleiding om zo hoogwaardige technische en esthetische producten te creëren. Het accent in de stroming ligt op de functionaliteit van het product en de betaalbaarheid ervan. Als laatste was het enorm belangrijk dat kunst en design integreerbaar werden in het dagelijkse leven. De producten die werden ontworpen in het Bauhaus zijn strak van lijn, eenvoudig van vorm en elegant en efficiënt.

Bauhaus: de design deurklink

De prachtige design deurklink ‘Ph1920’ ontstond rond 1920, de periode van het Bauhaus en het prille ontkiemen van het begrip ‘design’. Bijna honderd jaar later valt deze deurklink nog altijd in de smaak bij designliefhebbers. Dit door zijn strakke lijnen, eenvoudige vormgeving en functionaliteit. Net als in de Bauhaus-periode worden de deurklinken nu nog op ambachtelijke wijze geproduceerd. Ze worden in zandmallen gegoten en nadien één voor één met de hand afgewerkt. Dit maakt elke deurklink uniek.

08/01/2015

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?