Deens design van de bovenste plank: Finn Juhl

Finn Juhl (1912 – 1989) behoort samen met grote designers als Arne Jacobsen, Hans Wegner, Poul Kjaerholm of Verner Panton tot de absolute toppers van het Deens design.

Self made designer

De jonge architect Finn Juhl begon in de jaren dertig meubels te ontwerpen voor zijn eigen appartement, maar zijn eigen ongewone en expressieve ontwerpen vielen al gauw in de smaak bij een breed publiek. Deze self made meubelontwerper startte een eigen ontwerpbureau in 1945 en was de eerste uit het gezelschap van bekende Deense ontwerpers die internationale erkenning kreeg. In 1951 ontwierp hij namelijk het design interieur voor het hoofdkwartier van de VN in New York, een overweldigende taak voor een onervaren en jonge architect als Juhl. Het resultaat oogstte echter veel succes en plaveide de weg naar de V.S. voor een hele nieuwe generatie Deense designers.

Deens meubeldesign vandaag

Finn Juhl zag zijn meubelontwerpen als een onderdeel van de expressie van een ruimte. Meubels en kunst moeten een geheel vormen in een gebouw. Vandaag de dag worden verschillende meubelstukken van Finn Juhl opnieuw geproduceerd door Onecollection.

 

09/07/2012

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?