De voordelen van een condensatieketel

Ben je begaan met de toekomst van onze planeet? En wil je op een energievriendelijke manier kosten besparen? Dan is de condensatieketel voor jou gemaakt! Om je te overtuigen van ons gelijk, hebben we hier de voordelen van de condensatieketel verzameld.

Een condensatieketel voorkomt warmteverlies

De hedendaagse condensatieketels zijn licht, compact en intelligent. Bovenal voorkomen ze elke vorm van warmteverlies. Ze recupereren namelijk de warmte die aanwezig is in de waterdamp van de verbrandingsgassen. Daardoor kun je tot 30% energie besparen in vergelijking met een klassieke verwarmingsketel. Door zuinig om te gaan met energie bespaart je bovendien ook geld en dat is mooi meegenomen in deze tijd van stijgende energieprijzen.

Meer voordelen van een condensatieketel

  • Condensatieketels zijn milieuvriendelijk. Ze beperken de uitstoot van giftig CO en NOx, verantwoordelijk voor zure regens. De uitstoot is zelfs tot tienmaal minder in vergelijking met een klassieke ketel.
  • Condensatieketels zijn snel en eenvoudig te installeren.
  • Condensatieketels zijn fiscaal voordelig. De overheid creëert een gunstig klimaat voor de aanschaf van condensatieketels.

Hoe werkt een condensatieketel eigenlijk?

Als je een beetje opgelet hebt tijdens de fysicales weet je dat de rook die vrijkomt bij een verbranding waterdamp bevat. De overgang van die waterdamp naar water noemt men condensatie. Op dat eenvoudige principe is de werking van de condensatieketel dan ook gebaseerd.

De rook die vrijkomt bij de verbranding van aardgas of stookolie bevat CO2 en waterdamp. Deze belangrijke hoeveelheid energie wint de condensatieketel terug. Dit door de energie om te zetten in bruikbare warmte.

01/05/2014

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?