De klimaatfiksers: Dikketruiendag 2013

Woensdag 20 februari 2013 vindt de 9e editie van de Dikketruiendag plaats. De Dikketruiendag is een actiedag georganiseerd door Milieuzorg Op School en Ecocampus. De campagne roept iedereen op om aandacht te besteden aan de klimaatverandering.  De Dikketruiendag mikt vooral op eenvoudige maatregelen die ook nog na 20 februari aangehouden kunnen worden.

De Dikketruiendag gaat energieverspilling tegen

De campagne vraagt ons om verstandig om te springen met energie. Door kleine structurele aanpassingen in ons dagelijks leven kunnen we al heel wat energie besparen. Hier onder enkele energie-acties die je het hele jaar moeiteloos kan uitvoeren.

  • Niet gebruikte elektrische apparaten UIT zetten. Niet op stand-by of in slaapstand.
  • Warmteleidingen in kelder of op zolder isoleren
  • Gebruik géén gloeilampen
  • Zorg voor een goed sluitbare koelkast en diepvriezer!
  • Warmte toestellen die best een paar graden lager kunnen

Dit laatste is de actie waarvoor dikketruiendag vooral bekend staat. Als u de verwarming 1° minder zet, heb je 7% minder stookkosten & stoot je 7% minder broeikasgassen uit. Je hebt niet eens een dikke trui nodig, deze graden minder ga je amper voelen.

Dikketruiendag bij u thuis

De Dikketruiendag is een campagne die zich vooral richt naar scholen. Maar deze kleine acties kunnen gemakkelijk doorgevoerd worden op het werk en thuis. Als we allen ons steentje bijdragen en alle Vlamingen de eenvoudige tips toepassen, stoten we jaarlijks 6 megaton minder CO2 uit.

De Dikketruiendag herinnert ons jaarlijks aan het Kyotoprotocol. Het wijst ons op de afspraken van dit belangrijke verdrag: we moeten de uitstoot van broeikasgassen verminderen!

De klimaatfiksers van dikketruiendag 2013

Het thema ‘de klimaatfiksers’ wijst er op dat leerlingen en studenten moeten nadenken over originiele ideeën en oplossingen voor het energieprobleem. Naar aanleiding van de dikketruiendag 2013 liep er een wedstrijd. Leerlingen en studenten konden hun ideeën in verband met duurzame energievoorziening of –besparing doorsturen.

13/02/2013

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?