De impact van de economische crisis op de bouwsector

De impact van de economische crisis op de bouwsector
Een recente studie van Woningen Blavier over de actuele woontrends toont aan dat de economische crisis, de strenge bouwvoorschriften en de fiscale onzekerheid de bouwsector vertragen. Om de woondroom van heel wat Belgen te realiseren, zijn maatregelen nodig van de overheid.

Een derde van de Belgen stelt zijn bouwproject uit

Volgens een studie die bouwbedrijf Woningen Blavier in september uitvoerde in samenwerking met het onafhankelijk studiebureau iVox, stelt een derde van de Belgen hun woonproject uit. De bouwfirma bevestigt dat de economische crisis een duidelijke impact heeft op de bouwplannen van de Belg. 70% van de respondenten van de enquête blijkt minder vertrouwen te hebben in de toekomst dan een jaar geleden. Een bijna 2 op de 3 personen maakt zich ongerust over de gevolgen van de crisis voor hun bouwproject. Dit vertaalt zich vaak in het uitstellen van het bouwproject of in het verspreiden van de werken over een langere periode. 4% van de bouwers heeft hun project zelfs geannuleerd. Hierdoor zijn 1.600 jobs in de bouwsector bedreigd en daalt de omzet in de sector met 160 miljoen euro. De economische crisis vormt dus een bedreiging voor de bouwsector.         Grafiek : Impact van de economische crisis op de woningplannen

De Belgen hebben niet voldoende budget

Door de economische crisis, is het voor veel Belgische gezinnen niet meer evident om eigenaar te worden. Hun budget is vaak ontoereikend en de banken worden voorzichtiger in het toekennen van hypothecaire kredieten. 70% van de Belgen die een woning willen kopen en 60% van de Belgen die willen bouwen hebben een budget kleiner dan 250.000 euro. Deze cijfers zijn onrustwekkend als we ook naar de hoge bouwgrondprijzen en de kosten voor verplichte energie-efficiënte investeringen kijken. Veel gezinnen bereiken hun limieten wanneer ze een eigen woning willen kopen.

De Belg vraagt nieuwe maatregelen

Een eigen woning wordt minder en minder haalbaar voor de modale Belg. Om een eigen woning te kunnen kopen, vraagt drie derde van de respondenten nieuwe maatregelen van de overheid. 58% wil een verlaging van de BTW naar 6% en 42% vraagt meer energiepremies. Een derde pleit zelfs voor sociale tarieven voor hypothecaire leningen. Louis Amory, algemeen directeur van Woningen Blavier, vertelt ons dat “de woonsector en de overheid moeten alles doen om woningen betaalbaar te maken. Woningen Blavier pleit voor steunmaatregelen vanaf het begin van de werken en ook voor een eenvoudigere een coherente regelgeving. Dit zal de bouwsector stimuleren en bouwen mogelijk maken voor iedereen.”  

Meer artikels over Sleutel-op-de-deur