Column van Annelies: start van verbouwingswerken, dak eraf!

Homeproved redactrice Annelies gaat haar eigen huis renoveren. In deze leuke column vertelt ze jou de komende weken over haar spannendste verbouwingsavonturen en geeft ze jou tips en tricks voor een vlotte woningrenovatie! Vandaag is de aannemer na lang wachten begonnen met de dakwerken

Vergunning? Check!

Een woning verbouwen, het loopt niet altijd van een leien dakje! Zeker voor een totaalrenovatie komt heel wat kijken. Zo krijg je wel een bouwvergunning van de stad voor een nieuw dak, maar geen vergunning om de torenkraan te plaatsen die nodig is voor het bouwen van dit dak. Euhm, zie jij hier de logica?

GDR Verbouwingswerken

GDR verbouwingswerken in huis halen, het is als een blokwals, als een Grote Driftige Reus die even langskomt. De aannemer arriveert gewapend met een imposante vrachtwagen, een gigantische container en een kolossale drilboor en begint meteen aan het grote werk. Het resultaat? In een mum van tijd is de oude leibekleding van de buitenmuren gehaald, al de bezetting is afgekapt, de muren onder het dak zijn verwijderd, de achterbouw is verdwenen. Wat overblijft is een kale ruwbouw omhuld door een metalen stelling

Hoe heerlijk is het niet om me bij het vallen van de nacht terug te trekken in dit geraamte van een huis? Dan schijnt het licht van de straatlantaarns door de woning en trek ik even op ontdekkingstocht. Zo’n skelet van een huis ontsluiert heel wat geheimen. Oude gemetste gewelven verraden waar vroeger ramen of deuropeningen zaten. Een gat in de muur toont waar voorheen een oude stoof stond. In mijn verbeelding zie ik de eerste bewoners terug, net zoals ik mezelf hier in een afgewerkt huis probeer voor te stellen.

Het dak eraf!

Regen of niet, het dak moet eraf! De GDR verandert opeens in een mierenhoop die over de stelling krioelt. Bedrijvigheid alom. Ik kan het amper geloven, maar het duurt niet meer dan drie dagen om een dak volledig af te breken en een nieuw dak op te bouwen. Lieve de architecte belde me daarstraks dolenthousiast op om te vertellen hoe anders het huis eruit ziet, maar ik zal nog tot vanavond moeten wachten om de dakwerken met eigen ogen te zien… Benieuwd!

 

Warme groeten,

Annelies

 

26/09/2012

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?