De charme van huizen met trapgevels

Vlaamse steden zoals Brugge en Gent zijn echte pareltjes voor het toerisme in België. Het is moeilijk om niet te bezwijken onder de charme van deze verleidelijke bestemmingen en de sfeer die er heerst. Langs de kanaaltjes en in de steegjes wandelen is een echt plezier.

Vergeet ook zeker niet om de typisch Vlaamse trapgevels van de huizen te bewonderen. Je het vindt het ene naast het andere en ze vormen  als het ware een ketting.

Typische architectuur

In Vlaamse steden zoals Gent en Brugge vind je mooie huisjes met een typerende uitstraling aan de oevers van de kanalen. Als je ze van naderbij bekijkt, merk je dat ze van elkaar verschillen door hun kleur, de gebruikte materialen, de decoratie en de trapgevels. Dankzij de trapgevels, die de huizen van elkaar scheiden, krijgen deze steden nog meer cachet en trekken ze gedurende heel het jaar heel wat bezoekers aan.

De oorsprong van de trapgevels

Een trapgevel is een typische decoratieve gevel met een unieke uitstraling die veel gebruikt werd in de traditionele architectuur van verschillende Duitse, Vlaamse en Scandinavische regio’s. In Vlaanderen werden trapgevels vanaf de Middeleeuwen veel gebruikt en zijn het karakteristieke onderdelen geworden van de stedelijke bouwkunst. Je vindt trapgevels trouwens terug in stedelijke bourgeois architectuur, maar ook in landelijke en bescheiden woningen.

Van functioneel naar esthetisch

Er zijn verschillende redenen die verklaren waarom er indertijd huizen met trapgevels werden gebouwd. Oorspronkelijk werden ze gebouwd om gemakkelijk toegang tot het dak te krijgen. Verder deden ze ook dienst als ‘brandgang’, om het gebouw tegen de regen te beschermen en om te vermijden dat er water in de draagmuur terechtkwam. Maar na verloop van tijd hebben trapgevels beetje bij beetje hun oorspronkelijke functionaliteit verloren en zijn ze hoe langer hoe meer  esthetische en decoratieve elementen geworden.

05/10/2012

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?