De bewoonbare oppervlakte van de Belg krimpt met 20%

Belgen hebben dan wel een baksteen in de maag, maar afgelopen jaren zijn onze huizen en appartementen fors gekrompen. Nieuwbouw appartementen in België zijn gemiddeld 70 vierkante meter, een nieuwbouw huis 105 vierkante meter. Dat is één vijfde kleiner dan 15 jaar geleden.

Bewoonbare oppervlakte in België

In 1998 nog, had een nieuw huis een gemiddelde bewoonbare oppervlakte van 129 vierkante meter. Dat is twintig procent groter dan de gemiddelde bewoonbare oppervlakte van de nieuwbouw woningen nu. Deze daling van de gemiddelde bewoonbare oppervlakte gebeurde volgens Stephan Moens van de Algemene Directie Statistiek en Informatie tussen 1999 en 2004.

Waarom gaan we steeds kleiner wonen?

Door deze daling ligt de gemiddelde bewoonbare oppervlakte van nieuwe huizen op het laagste peil in vijftien jaar. Dit is niet heel abnormaal als we weten dat de stukken bouwgrond steeds schaarser worden. Bovendien liggen de energiekosten voor een groot huis enorm hoog! Daarnaast spelen de strengere reglementering en het moeilijker verkrijgen van een lening hierin ook een grote rol.

Hoe zit het met de bewoonbare oppervlakte in de buurlanden?

Opvallend is wel dat, ondanks onze huizen krimpen, we nog steeds gemiddeld 40% groter wonen dan elders in de wereld. Als we dit vergelijken met onze buurlanden Nederland, Frankrijk en Engeland zien we dat hier de gemiddelde bewoonbare oppervlakte slechts 75 vierkante meter bedraagt.

Kleine woningen inrichten doe je zo!

Naar aanleiding van deze vaststelling gaan wij de komende weken op zoek naar de kleinste huizen ter wereld!

Gelukkig zijn er een heleboel innovatieve oplossingen om kleine appartementen en huizen in te richten. Het komt er op aan om de bewoonbare oppervlakte die je ter beschikking hebt slim in te vullen. Bijvoorbeeld door ook de ruimte onder je bed te benutten of je badkamer creatief in te richten. In de komende weken bezorgen we je dus nog een heleboel tips om een kleine woning in te richten!

De Spaanse architecte Valentina Maini zet ons alvast op weg met dit micro-appartement in Spanje wat toch voldoende ruimte biedt voor alle functies. Zo verstopt ze haar bad onder een verschuifbare tafel en tovert ze kasten & opbergruimte tevoorschijn:

23/07/2013

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?