De bevolkingsevolutie in Brussel doorgelicht

De bevolkingsevolutie in Brussel doorgelicht
De Belgische bevolking groeit voortdurend. De FOD (Federale Overheidsdienst) Economie heeft zich gebogen over de bevolkingsevolutie in Brussel. Uit het onderzoek blijkt dat de bevolking aanzienlijk stijgt, ondanks het feit dat er heel wat mensen onze hoofdstad verlaten.

Belgische bevolking neemt alleen maar toe

In België vertonen de grote steden en de grensgemeenten de grootste bevolkingstoename. De belangrijkste stijging vindt plaats in het Brusselse Hoofdstedelijke Gewest. In Antwerpen, maar ook Martelange en Baarle-Hertog (beide grensgemeenten) is de bevolkingsevolutie opmerkelijk. Voor ongeveer een vijfde wordt de groei veroorzaakt door de natuurlijke evolutie van de bevolking. Voor het overige is de stijging het gevolg van nationale en internationale migratie. Dat heeft een duidelijke impact op de toename van de bevolking. Op dit ogenblik is meer dan de helft van de Brusselse inwoners van vreemde origine.

De bevolkingsevolutie in Brussel

Ook al hebben veel mensen onze hoofdstad verlaten om in Vlaanderen, Wallonië of zelfs in het buitenland te gaan wonen, toch wordt die trend ruimschoots gecompenseerd door de instroom van nieuwelingen. Brusselaars gaan ook meer en meer in de randgemeenten en op het platteland wonen, maar ook dat keert de stijgende trend niet om. In 2010 zijn er in Brussel 30.000 inwoners bijgekomen en in 2011 waren dat er 20.000. In de armste gemeenten van Brussel zoals Anderlecht, Sint-Jans-Molenbeek en Sint-Joost-ten-Node stijgt het aantal inwoners nog sterker (3 à 4% per jaar). Volgens het Brussels Instituut voor Statistiek en Analyse (BISA) zal Brussel in 2020 1.230.635 inwoners tellen. In 2010 waren dat er nog iets meer dan een miljoen. Dat betekent dus een toename van 150.000 mensen in een periode van 10 jaar.

Is Brussel te klein aan het worden?

Uit meerdere studies blijkt dat de Brusselse stedelijke omgeving een geografische, menselijke en economische evolutie vertoont die ver buiten haar grenzen reikt. Het concept van de 'metropool', die veel invloed heeft op de stad, verhit de politieke debatten in België. Wordt Brussel ooit een grote Europese metropool? Welke vorm zal de stad aannemen als de bevolkingsevolutie zo blijft doorgaan? Hoe zal het mobiliteitsplan eruit zien? En hoe zal de stad iedereen de mogelijkheid geven om zich te huisvestenen in onze hoofdstad te kunnen werken? Genoeg stof voor discussie!

Meer artikels over Actua