De Belg spendeert 35% van zijn budget aan zijn woning

huishoudbudget 2014 - woning en energie

De Algemene Directie Statistiek publiceerde onlangs de resultaten van het jaarlijkse Huishoudbudgetonderzoek. Daaruit blijkt dat de Belg in 2014 maar liefst 35% van het budget spendeerde aan zijn woning. Die resultaten komen voort uit de bevraging van 3.600 gezinnen over hun bestedingsgedrag.

12.525 euro gaat naar huisje, boompje, tuintje

In 2014 spendeerden de Belgische huishoudens gemiddeld 35.922 euro. Dat is een kleine 3.000 euro meer dan in het jaar 2008. Het grootste deel besteedden we aan onze woning. Zo ging 29% of 10.434 euro naar de woning zelf. Daaronder verstaan we de huur (of geschatte huur voor eigenaars), kosten en energie-uitgaven, onderhoud en herstelling van de woning. Nog eens 5,8% of 2.091 euro werd besteed aan de aankoop van meubelen en huishoudtoestellen, dagelijks onderhoud (onderhoudsproducten), gereedschap voor huis en tuin, enzovoort.

We gaan dan wel met z’n allen kleiner wonen, aan comfort en veiligheid willen we absoluut niet inboeten. We investeren dan ook graag in onze woning en het wooncomfort.

Regionale verschillen in de huishoudbudgetten

Vergelijken we de budgetten van de verschillende gewesten, dan valt meteen op dat Brusselse huishoudens verhoudingsgewijs het meeste investeerden in hun woning (32,5%) terwijl Waalse gezinnen dan weer het meeste besteedden aan energie (6,3%). De Vlaming stopte een stuk minder in zijn woning (27,8%) maar gaf wel meer uit aan energie als de Brusselaar: 4,9% in Vlaanderen en 4,2% in Brussel.

We omringen ons ook graag met technologie, hetzij basistoestellen. In 96 op 100 woonkamers staat een televisie. Daarnaast heeft 99% van de gezinnen een koelkast en 92% heeft een wasmachine. De vaatwasmachine is minder populair: 61% van de Belgische gezinnen bezit er eentje wat betekent dat 39% van de gezinnen de afwas met de hand doet.

Tot slot zijn we ook allemaal grote dierenvrienden, waarbij katten het populairst blijken. Bijna 1 op 4 van de gezinnen heeft een of meerdere honden in huis en 28% heeft een of meerdere katten.

Bron: Statbel FGOV

 

 

05/10/2015

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?